„Капанска китка“ в чест на Кънчо Върбанов: Фолклорен фестивал в Разград в памет на великия хореограф

0
202
Фолклорен фестивал „Капанска китка“
Фолклорен фестивал „Капанска китка“. Снимка: Община Разград

С фолклорен семинар на площада пред Общинския културен център бе даден старт на 14-тото издание на Националния фолклорен фестивал „Капанска китка“. Участие в семинара взеха танцьорите от 14-те клуба, включени във фестивала, а лекцията бе водена от Илиян Йорданов, създател и ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Нестини“ от София. Той демонстрира стъпките на автентични фолклорни хора и разказа за регионите, където се танцуват.

Официалното откриване на фестивала, организиран от Община Разград, НЧ „Бузлуджа 2010“ и Танцов клуб „Абритус“ към НЧ „Бузлуджа 2010“, се състоя в залата на Общинския културен център. На сцената ръководителите на клубовете, участващи във фестивала, бяха посрещнати с питка и закичени със здравец.

Фестивалът беше открит в един глас от председателя на Настоятелството на НЧ „Бузлуджа 2010“ Миглена Новакова и ръководителите на клуб „Абритус“ Емилия Русева и Кремена Иванова. В приветствието си към участниците Емилия Русева припомни ролята на основателя на клуб „Абритус“ Кънчо Върбанов за създаването и провеждането на фолклорното събитие. Върбанов, изтъкнат хореограф и носител на званието „Почетен гражданин на Разград“, почина през 2023 г., и това е първото издание на фестивала без негово участие. В негова памет след официалното откриване бе представена мултимедийна презентация за живота и творческото развитие на Върбанов.

На церемонията по откриването бе изтеглен жребият за поредността, в която ще танцуват клубовете. Те ще представят по два народни танца, като единият от тях задължително е от региона на клуба. Тази година фестивалът няма конкурсен характер, но са предвидени специални награди от спонсорите и организаторите, включително Голямата награда на кмета на Община Разград, Добрин Добрев.

Преди изпълненията на 14-те участващи състава, публиката се наслади на изпълненията на домакините от Танцов клуб „Абритус“, а преди церемонията по награждаването ще види танците на Ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци“ от село Гецово.

Фестивалът продължава през целия ден в Новия театър, като входът е свободен. Участие вземат следните клубове:

Клуб за народни хора „Жарава“ към НЧ „Иван Вазов–1893“ с. Първомайци, общ. Горна Оряховица с ръководител Михаил Станков
– Танцов клуб „Мегдана“ от Варна с ръководител Никола Николов
– Клуб за народни хора „Фолклорен извор“ при НЧ „Светлина – Царевец 1927“ с. Царевец, общ. Свищов с ръководител Светлана Христова
– Клуб за народни хора „Фолклорна плетеница“ от Попово с ръководители Станимир Иванов и Силвия Маринова.
– Фолклорен клуб „Шарена черга“ от Шумен с ръководител Яна Кръстева
– Танцова група „5-я“ при НЧ „Самообразование 1894“ с. Побит камък, общ. Разград с ръководител Петя Димитрова
– Клуб по танци „Капанци“ от Разград с ръководител Павлин Занев
– Фолклорен танцов клуб „Мераклии“ от Каварна с ръководител Стела Йорданова
– Клуб за народни танци „Черноморци“ от Варна с ръководители Александрина Белова и Диян Терзиев
– Клуб за народни хора „Петрича“ при НЧ „Добруджа – 1929г.“ с. Разделна, общ. Белослав, обл. Варна с ръководител Никола Николов
– Фолклорен танцов клуб „Елбетица“ при Средно училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ от Русе с ръководител Гергана Тодорова
– Фолклорна формация „Пагане“ от Кубрат с ръководител Гинка Панчева
– Детски танцов състав „Веселото хорце“ от Велики Преслав с ръководител Нина Денева
– Танцово студио „Калина–Рада“ от Разград с ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова.

Спонсори на тазгодишното издание на фестивала са – ADM България, Антибиотик-Разград АД, фирма СЕМПЕ 2, „Агростил“ ООД, РЕКИЦ Читалища, хотелски комплекс Лес, Капански ансамбъл от Разград, Регионален исторически музей от Разград, Каолин ЕАД от Сеново и Надя Дамянова от Кубрат.

Инфаркт: Как да разпознаем симптомите и да реагираме навреме?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments