Инфаркт: Как да разпознаем симптомите и да реагираме навреме?

0
336
Инфаркт
Инфаркт. Снимка: Pixabay

Инфарктът на миокарда, известен също като сърдечен инфаркт, е една от най-честите причини за смъртност и инвалидизиране. Това състояние възниква при запушване на коронарен съд, което води до прекъсване на кръвоснабдяването и доставката на кислород към част от сърдечния мускул.

Запушването на коронарен съд обикновено причинено от кръвен съсирек, който блокира доставката на кислород към сърдечния мускул. Резервите от кислород в мускула стигат за около 10 секунди. За още 30 секунди мускулът остава жизнеспособен. Ако кръвоснабдяването не се възстанови и започва необратим процес на увреждане на клетките, като между третия и шестия час от запушването, засегнатата част на сърдечния мускул загива.

В зависимост от размера и местоположението на загиналия участък, инфарктите могат да бъдат различни по тежест и последици. Класическите симптоми при инфаркт включват:

– интензивна болка в гърдите – пациентът усеща силен натиск, като че ли някой е седнал върху гърдите му
– болка, разпространяваща се към ръката, шията и гърба
– бледа кожа и студена пот
– замайване и чувство на припадък
– припадък.

Нетипични симптоми на инфаркт могат да бъдат:

– дискомфорт в гръдния кош или прескачане на сърдечния ритъм
– силна болка в стомаха. Тези случаи са особено трудни за диагностика, тъй като симптомите могат да се сбъркат с други здравословни проблеми.

При поява на симптоми на инфаркт е жизненоважно незабавно да се повика Бърза помощ. До пристигането на медицинския екип, може да се окаже първа помощ на пострадалия:

Поставете пострадалия удобно – нека седне или легне в удобна позиция, за да се намали натоварването върху сърцето.
Дайте нитроглицерин – ако пострадалият има предписан нитроглицерин, може да му го дадете. Преди това обаче е добре да се консултирате с личния му лекар за взаимодействията с други медикаменти.

Опитайте да успокоите пострадалия и поддържайте спокойна обстановка до пристигането на медицинската помощ.

Инфарктът може да доведе до остра сърдечна недостатъчност и фатален изход, ако не се реагира веднага. Затова е изключително важно да се повика Бърза помощ възможно най-скоро, тъй като задръстванията по пътищата могат да забавят линейките. Навременната реакция и оказването на първа помощ могат да спасят живота на пострадалия.

Грижата за сърцето и своевременната медицинска намеса са ключови за предотвратяване на сериозни последици от инфаркт. Ако забележите симптоми на инфаркт у вас или у вашите близки, не се колебайте да потърсите спешна медицинска помощ. Вашето бързо действие може да бъде решаващо за спасяването на човешки живот.

Д-р Господинов споделя пред Искра.бг за социалните аспекти на сърдечно-съдовото здраве

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments