Канелата – незаменимата подправка за всеки дом

0
365
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Ползите от канелата са известни още от древността. В Китай служила не само като лекарство, но и като подправка. За нея се споменава в книгата с рецепти на големия китайски император Шен-Нун, който е останал в историята като изключителен познавач на билките, предаде „cqlo info“.

Древните египтяни, римляни и гърци си служили с нея за жертвоприношения и погребални ритуали. Някога цената на подправката била много висока, защото начинът ѝ на придобиване и приготвяне се пазил в тайна.

В Цейлон всеки жител над 12-годишна възраст дължал данък – трябвало да добива 18 килограма кора от канела за една година. В Европа от нея можели да се възползват само най-богатите хора.

Свойства

Нейните свойства днес не заменят лечението предписано от лекар, но спомагат при подут корем, борба с наднорменото тегло, лош дъх, болки в гърлото. Подсилва имунитета и подобрява функциите на костната система.

Според специалистите препоръчителната дневна доза е 6 грама дневно. Не е подходяща за бременни, защото може да повлияе на маточните мускули. Също за хората, които приемат разреждащи кръвта медикаменти, заради възможността да предизвика кървене.

Ето и една много вкусна рецепта за меденки с канела – идеална за студените дни и настъпващите коледни празници.

Необходими са:

  • 1/2 кг брашно
  • 75 г захар
  • 150 мл. мед
  • 60 мл. олио
  • 100 мл. вода
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. джинджифил
  • 3 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Течният мед се разтваря във водата. Към тях се добавят захарта, олиото, предварително смесените и присети бакпулвер, брашно, джинджифил и канела.

Замесва се тесто и се разточва с приблизителна дебелина от 5 милиметра. От него се правят сладки, като могат да се използват всякакви налични формички.

Пекат се на умерена фурна до златисто. По желание се поднасят с пудра захар.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments