Кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ получи мандата от Румен Радев (ОБНОВЕНА)

0
91
ПП получи мандата за съставяне на правителство
ПП получи мандата за съставяне на правителство. Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Продължаваме промяната“ /ПП/. Както стана ясно по-рано днес това е Асен Василев. „Продължаваме промяната“ получава първия мандат от новото завъртане на рулетката по право, защото е най-голямата парламентарна група.

Кандидатът за нов премиер ще има срок от седем дни, за да успее да състави нов кабинет. Ако той не успее да реализира дадения му от държавния глава мандат, ще трябва да го върне и след това той ще се връчи на втората по големина група в Народното събрание – тази на коалицията ГЕРБ-СДС. Те вече обявиха, че няма да правят опити да съставят правителство и ще върнат веднага мандата на президента. След това Румен Радев ще трябва да избере третата парламентарна група, която ще получи възможност да създаде нов кабинет.

„България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. По Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш“, посочи Радев преди да връчи мандата на Асен Василев.

От своя страна кандидатът за министър-председател коментира, че за него е чест и голяма отговорност да получи правото да се опита да състави нов кабинет.  

„Мисля, че всички сме наясно, че заради нещата, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава така, както и първият кабинет на „Продължаваме промяната“ го направи“, каза още Василев. 

Малко по-рано премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че днес се намираме на исторически вододел, защото имаме възможността да се продължи промяната и България да се превърне в законова държава и да просперира. Освен това публичните средства вече да се изразходват наистина за нуждите на обществото. Ако това не се случи, имало риск задкулисието и чуждите интереси отново да завладеят страна.

Петков беше категоричен, че те няма да допуснат България да поеме в грешната посока. И няма да позволят една шепа хора да разполагат с обществения финансов ресурс. Той засегна и казусът с изгонените руски дипломати като подчерта, че няма да се поддадат на това да им се поставят условия с краен час за оттегляне на определено българско решение.

Премиерът в оставка посочи още, че с БСП имат определени различия по международни въпроси и с определени хора от „Има такъв народ“ /ИТН/, но по-важни били интересите на страната.

Все още не е ясно каква ще бъде позицията на БСП и „Демократична България“ /ДБ/ по обявената номинация на Асен Василев за министър-председател. Социалистите бяха категорични, че не желаят повече Кирил Петков за премиер, но не се знае какво ще бъде отношението им към финансовия министър в оставка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments