Кирил Петков обяви кандидата за премиер на „Продължаваме промяната“

0
257
Изявление на Кирил Петков
Изявление на Кирил Петков. Снимка: Скрийншот от видео

Асен Василев ще бъде кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това обяви в изявление министър-председателя в оставка Кирил Петков.

„Скъпи сънародници, днес се намираме на исторически вододел. Има възможността да продължим промяната за законова държава, за България да просперира, държава, в която обществените средства се харчат за обществени нужди. Или имаме риска да се върнем назад към задкулисието, кукловодите, чуждите интереси.“, с тези думи започва обръщението си Петков като продължава:

„Няма да допуснем България да вземе грешната посока. Няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства. Няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат. Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на България до 12:00 часа на обяд. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх!“

Премиерът в оставка признава, че с БСП имат различия по международните въпроси, а с част от депутатите от „Има такъв народ“ /ИТН/ имали лични различия, но нищо не можело да бъде по-важно от просперитета на България. Той призова да се застане „рамо до рамо“ и да се продължи промяната.

„Всички освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета в своите чекмеджета. Всички освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листа „Магнитски“. Всички освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат смс-и, за да контролират своите депутати. Всички освен, тези които се влияят от чужди депутати, така че дори и техните прякори са с имена на чужди валути, но всички други трябва да се обединим с ясни, определени задачи, които трябва да свършим в следващите 6 месеца. Ние трябва да променим Закона за Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ и Бойко Рашков трябва да оглави Антикорупционната комисия. Ние трябва да сложим механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия. Ние трябва да сменим всички регулатори, които има изтекъл мандат – КЗК, КФН, БНБ, така че те да работят за българските граждани.“, заяви Петков.

„Трябва да променим Закона за обществените поръчки, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на България. Трябва да приемем 22 законопроекта, така че да вървим по пътя към усвояването на 13-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие. Ние трябва да довършим стратегическия план за българското земеделие и 16 млрд. да отидат при българските земеделци. Ние трябва да довършим енергийната диверсификация и да направим една държавна Агенция по горите, която да включва и Агенцията по горите, и предприятията, които в момента управляват горските фондове, така че да прекъснем веднъж завинаги дървесната мафия“, посочи още той.

Всичко това трябвало да се случи в идните 6 месеца и заради това премиерът в оставка призова:

„Всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори, всички независими депутати да се обединим в една обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени в следващите 6 месеца. Нищо не е по-важно сега за България от това. Няма пост или позиция, която да е по-важна. Ето защо, във вчерашния ден аз предложих на „Продължаваме промяната“ следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с който започнахме борбата рамо до рамо и с който ще я завършим рамо до рамо в един отбор с него, с всички членове на „Продължаваме промяната“, с всички коалиционни партньори, с всички съмишленици. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments