Камион с мигранти катастрофира в Мексико, загинаха 54 души

0
2
Полиция. Снимка: архив
Полиция. Снимка: архив

54 души, предимно жители на Централна Америка, са загинали в четвъртък, след като камионът, в който са се намирали, се е преобърнал в южно Мексико при една от най-тежките катастрофи с мигранти, които рискуват живота си, за да стигнат до Съединените щати, информира „Агенция Ройтерс“.

Ремаркето се е отворило, изсипвайки хората, когато камионът се е блъснал на остър завой извън град Тустла Гутиерес в щата Чиапас, според видеозаписи на последствията и органите за гражданска защита. Губернаторът на Чиапас Рутилио Ескандон каза, че 49 души са загинали на място, а още петима са получили медицинска помощ. Шокиран мъж от Гватемала, който е седял на мястото на инцидента, казва на кадри, излъчени в социалните медии:

На завой и поради тежестта на нас, хората вътре, всички тръгнахме с него. Ремаркето не издържа на тежестта на хората.“

В ремаркето са били над 100 души, съобщиха властите. Няколко десетки бяха ранени и откарани в болници в Чиапас, който граничи с Гватемала. Десетки гватемалски мигранти бяха посочени в списъците на ранените, публикувани в социалните мрежи.

Свидетел на „Ройтерс“ е чул викове и ридания сред оцелелите, докато служителите на спешната помощ са се втурнали към мястото, където преобърналият се камион е бил на ръба и спрял до платното на магистрала.

Снимките на „Ройтерс“ показват бяло ремарке отстрани, с ранени хора, разположени върху брезенти на земята. Имаше и редици от нещо, което изглеждаше като тела, увити в бял плат, пише още изданието. Видео на сцената, излъчено в социалните мрежи, показва жена, която държи дете, увито в скута ѝ, и двамата покрити с кръв. Друго видео показва мъж, свит от болка в разрушеното ремарке, който почти не се движи, докато помощници изваждат тела от превозното средство.

Мъже, жени и деца са сред загиналите, съобщи правителството на щата Чиапас, а президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор в Туитър изрази скръбта си от „много болезнения“ инцидент.

„Това не е най-добрият начин“

Мигрантите, бягащи от бедността и насилието в Централна Америка, обикновено преминават през Мексико, за да стигнат до границата на САЩ, а понякога се тъпчат в големи камиони, организирани от контрабандисти в изключително опасни условия. След инцидента Кевин Лопес, говорител на президентството на Гватемала, каза пред телевизия Milenio:

„Това ни показва, че незаконната миграция не е най-добрият начин.

Той не знаеше колко са жертвите на Гватемала. Външният министър на Ел Салвадор Александра Хил каза, че правителството ѝ работи, за да разбере дали има салвадорците сред загиналите. Мексико предложи квартира и хуманитарни визи на оцелелите, а губернаторът на Чиапас Ескандон каза, че отговорните за инцидента ще бъдат подведени под отговорност. Длъжностните лица в Мексико редовно се натъкват на мигранти, скрити в ремаркета, включително 600 души, открити скрити в задната част на два камиона в Източно Мексико миналия месец.

Пътуването на север от границата на Мексико с Гватемала е опасно и скъпо и много мигранти стават жертва на престъпни банди по пътя. През януари 19 души, предимно мигранти, бяха избити с подозрение за участие на полицията в Северно Мексико. А рекорден брой хора бяха арестувани на границата между САЩ и Мексико тази година, тъй като мигрантите се стремят да се възползват от обещанието на президента Джо Байдън да следва по-хуманни имиграционни политики от неговия твърдолинейн предшественик Доналд Тръмп.

Мексиканските власти в Чиапас се опитаха да убедят мигрантите да не образуват кервани, за да изминат хиляди мили до границата на САЩ, и започнаха да транспортират хора от южния град Тапачула до други региони на страната.

Администрацията на Байдън също призова мигрантите да не напускат родните си места като отпътуват за Съединените щати и тази седмица бе рестартирането на политика, започната при Тръмп за изпращане на търсещи убежище обратно в Мексико, за да изчакат съдебните си изслушвания.

Някои критици твърдят, че по-строги политики тласкат мигрантите в ръцете на контрабандистите, които излагат живота им на риск.

„(Властите) генерират контрабандна миграция, която генерира милиарди долари печалби“, каза активистът на мигрантите Рубен Фигероа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments