Какво знаем за Николай Василев, предложен от ИТН за премиер?

0
216
Николай Василев
Николай Василев. Снимка: Скрийншот от видео на "7/8 TV"

Днес Слави Трифонов заяви, че няма да работи с партиите от статуквото и от „Има такъв народ“ сами ще съставят правителство. За премиер бе предложен Николай Василев.

Какво знаем за финансиста, който има впечатляваща биография за своите 51 години, познат още като „министър за всичко“?

Василев завършва Университета за икономически науки в Будапеща, има бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, разказват от „bTV“. През 1997 година икономистът се сдобива и с магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

Николай Василев владее руски, английски и унгарски език, като има начални познания и по немски, френски и японски. Професионалният си път той започва в банковия сектор, където прекарва 3 години в 3 мултинационални компании, работещи в сферата на инвестициите в световните пазари на акции.

Името му набира популярност преди 20 години, когато в у нас започва да се говори за така наречените „царски юпита“. Тогава в екипа на Симеон Сакскобургготски са поканени млади българи, завършили в престижни университети по света. Един от тях е именно Василев, който става вицепремиер и икономически министър през 2001 година.

След 2 г. е преназначен за вицепремиер и министър на транспорта. По това време в редицата на НДСВ са и други фигури като Милен Велчев, Соломон Паси, Даниел Вълчев и Антония Първанова. Позовавайки се на техния опит е обещано стабилизиране на държавата за 800 дни. Обещанието става нарицателно, но очакванията на народа за така жадуваната промяна не се оправдават.

От 2005 до 2009 година Николай Василев остава и в кабинета на Тройната коалиция (НДСВ, БСП И ДПС). Там той е министър на държавната администрация.

Политикът обещава, че младите хора ще се върнат от чужбина. Той се нагърбва и със задачата да привлече чужди инвеститори. Предвижданият като прозрачен проект така и не се реализира. Точно приватизацията на предприятията, която започва усилено, става основна тема за конфликт с опозицията и причина за обществено недоволство. Приватизирана е БТК.

Ябълката на раздора между Василев и ДПС става „Булгартабак“, заради което той сменя ресора си.

Финансистът премахва порочната практика държавни предприятия да отиват в частни ръце, започва диалог с работодателските организации и радикални промени в Кодекса на труда. Въвежда данъчни стимули за инвеститорите като ускорена амортизация и нулев данък печалба. Създава се иновационен фонд за поощряване на фирмите, създаващи и работещи с нови технологии.

През 2009 година Василев слиза от политическата сцена и създава един от най-големите инвестиционни фондове в страната, а именно компанията „Експат Капитал“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments