Какво показват данните за преките чуждестранни инвестиции у нас?

0
108
Инвестиции
Снимка: Pixabay

Рекордно висок брой за последните 6 години достигнаха преките инвестиции през изминалата 2020 година у нас. Сертифицираните проекти са за над 1 млрд. лв., което показва, че на глава на населението се падат малко над 143 лв. С тях са били създадени 4500 работни места. Това стана ясно от изследването „Регионални профили: показатели за развитие” на Института за пазарна икономика (ИПИ).

В София е най-високият резултат на чуждестранните инвестиции в България, равняващ се на цели 9361 евро на човек през 2018 г. Следващите в редицата са Плевен с 524 евро, Ямбол с 445 евро, Кюстендил с 361 евро, Монтана с 274 евро и Силистра с 257 евро. 

От събраните данни може да се направи заключение, че средно в страната се падат по 3560 евро на човек. Това се наблюдава в Софийска, Бургаска и Варненска област. В останалите 24 региона финансите са изчислени на по-ниска от тази сума, а в 13 от тях са дори по-малко от 100 евро. В 4 области пък показателят за чуждестранните инвестиции достига доста под средното ниво.

„Над 60% от разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в нефинансовите предприятия са в столицата, Пловдив, Варна и Бургас”, подчертават от ИПИ.

Стара Загора и Габрово отчитат завидни резултати, макар, че са по-малки като мащаб области. Това се дължи до голяма степен на факта, че градовете, редом със София и Враца, са най-големите енергийни центрове у нас, което ги прави и най-силни в индустриалния сектор.

„Индустриални инвестиции в области като Шумен и Търговище на североизток или Кърджали и Хасково на юг, както и навлизането на дигитални компании в области като Русе и Велико Търново повишиха инвестиционната активност извън големите центрове”, разясняват експертите от института във връзка със засилената динамика, която се наблюдава в така наречените вторични центрове.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments