Какви са промените за прием в ясли и в първи клас в София?

0
150
Детска градина
Снимката е илюстративна

Столичният общински съвет прие промени в критериите за прием в общинските ясли и училищата на територията на София, пише „Фокус“.

Чрез изменение и допълнение на Правилата за приемане на деца в общинските самостоятелни детски ясли критериите за прием в тях са уеднаквени с тези на детските градини. Освен това се намалява допустимият брой на децата с хронични заболявания от пет на три в група, като удостоверяването вече ще се осъществява с ТЕЛК, а не от личния лекар.

До 60 дни се ограничава срокът за отлагане на постъпване в детското заведение. Към критериите се добавят и повече точки за деца на работещи родители и на студенти, както и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите.

Сред промените е и постоянният или настоящият адрес на територията на административния район на детската градина да носят 2 точки при класирането. Другото изменение в наредбата е свързано с децата братя и сестри и близнаците, като те отиват в списъците с по 1 точка и така им се дава по-голяма възможност да бъдат в едно заведение. Новата наредба предвижда и затягане на контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла деца.

Също така, ако постоянният или настоящият адрес на един от родителите е променян през последните над 2 години или през последните от 1 до 2 години преди подаване на заявлението за записване, но промяната попада в границите на административния район на детската градина/училището, ще се ползва по-благоприятният адрес.

Промените ще влязат в сила още март тази година. От следващата година се предвижда да бъде заложен и критерият „уседналост“, който се прилага за учениците в първи клас. Той ще осигурява възможност на детето да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация училище.

Изменения бяха направени и в наредбата за прием в първи клас. Според тях – ще се дава право, ако едното дете в семейството посещава дадено училище, следващото дете да бъде приемано приоритетно в същото учебно заведение. По този начин приемът се синхронизира с наредбата на Министерството на образованието и науката, която въвежда принципа две или повече деца в едно семейство да посещават и едно и също училище, посочва още „Фокус“.

Промените в наредбата предвиждат още и увеличаване на точките при допълнителните критерии за класиране в първи клас за сираци и полусираци. Миналата година дете с двама починали родители получаваше 5 точки, а полусираците – 3. В предстоящия прием те ще носят еднаква тежест – 6 точки. Допълнителните критерии се вземат под внимание само, когато децата от една група по водещия критерий „уседналост“ са повече от обявените в план-приема места.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments