Каква ще бъде съдбата на Белодробната болница – това обсъждаха в Областна администрация-Варна

0
57
СБАЛПФЗ-Варна
СБАЛПФЗ-Варна. Снимка: Областна администрация-Варна

Областният управител доцент Андрияна Андреева търси държавническо решение за изход от финансовата и материална криза в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания /СБАЛПФЗ/ във Варна. Това е и причината да покани на работна среща всички заинтересовани страни.

В дискусията, която цели да предложи възможности за функционирането на лечебното заведение в бъдеще, участие взеха доцент управителят на СБАЛПФЗ-Варна д-р Христо Ганчев, председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов, директорът на лечебно-диагностична дейност в УМБАЛ „Св.Марина“ проф. д-р Силва Андонова и представители на РЗИ-Варна.

Доц. Ганчев представи отчет за актуалните задължения на болницата към настоящия момент – 190 000 лева към НАП, дългове към Община Варна, свързани с изхранването на настанените за лечение 18 лежащо болни от туберкулоза.

Проф. д-р Силва Андонова подчерта, че пред УМБАЛ „Св. Марина“ не стои въпросът с присъединяване на Белодробната болница към структурите на университетската болница. По думите й УМБАЛ „Св. Марина“ има идеен проект за реконструкция на Инфекциозната клиника във Варна на стойност 47 млн. лева и в него не е включена Белодробната болница. Промяната на подобен проект би отнела още време и нови финансови средства.

Председателят на Общинския съвет и заместник-кметът припомниха, че държавата продължава да бездейства, въпреки усилията, положени през 2022 г. проблемът на Белодробната болница да влезе в полезрението на Министерството на здравеопазването. Болницата не е общинска и въпреки че няма законов ангажимент, вече 13-14 години Община Варна подпомага здравното заведение, като общата сума, която е осигурила за покриване на задълженията за последните 10 години, вече е 4,5 млн. лева.

Решението, около което всички участници в срещата се обединиха, е да поканят на среща във Варна лично здравния министър проф. Христо Хинков, за да го запознаят с проблемите на лечебното заведение и да му предложат варианти за излизане от кризата с функционирането му.

Участниците в срещата смятат, че държавата трябва да има грижата за социално-значимо заболяване от световен мащаб каквото е туберкулозата и е редно да завиши финансирането на Белодробната болница, която обслужва пациенти от няколко области в Северна България. Като алтернатива на това решение Община Варна предлага закриването й, за което има взето 2 пъти решение на Общински съвет, а 18-те пациенти, които се лекуват там да бъдат изпратени в специализирани здравни заведения от съседни райони.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments