Каква е ролята на Саудитска Арабия при кризата в Йордания?

0
100
Близкият изток
Снимка: Pixabay

Саудитските власти категорично отрекоха твърденията, че страната им е изиграла роля в предполагаемия опит за преврат в Йордания. В събота популярният бивш престолонаследник на Йордания принц Хамза беше поставен под домашен арест и обвинен в подкопаване на националната сигурност, след като стана ясно, че е присъствал на събрания, на които неговият полубрат крал Абдула е бил обект на остри критики.

Малко след това в „BBC“ се появиха два видеоклипа с участието на принца, в които нарича правителството на страната си „корумпирано“ и „некомпетентно“ и твърди, че хората се страхуват да говоря заради заплахи за тормоз от силите за сигурност.

Оттогава насам напрежението в Йордания е почти овладяно след посредничеството на чичото на краля, но все пак се предполага, че ролята на Саудитска Арабия е била в значителна.

Външният министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан отлетя до йорданската столица Аман с делегация, като по думите на саудитските власти, той възнамерява да изрази абсолютната си солидарност с краля на Йордания Абдула и неговото правителство. Според тях позицията по въпроса трябва да е единна, всяко предположение, че Саудитска Арабия е участвала в опитите да дестабилизира много по-малката си съседка, е „измислена глупост“.

И така, каква точно е ролята на Саудитска Арабия тук?

Когато кризата достигна върховата си точка през уикенда, властите в Йордания заявиха, че агенциите за сигурност в страната са наблюдавали дейността на принц Хамза и на редица други високопоставени служители от известно време насам. Твърди се, че те са извършвали тайни, неназовани дейности, както и че са участвали в опит за заговор с цел дестабилизиране на страната и управляващо семейство – обвинения, които принц Хамза отрече.

Оказва се, че в настоящата ситуация има два отделни ключови въпроса. Единият е свързан с принц Хамза, популярният по-голям син на покойния крал Хюсеин, който вся смут относно сигурността на Йордания с последните си контакти с недоволни от властта високопоставени фигури. Другия въпрос е свързан с редица длъжностни лица, за които се твърди, че са имали неправомерни връзки с други държави.

Една от най-видните фигури, арестувани в събота, е Басем Авадала, който преди време беше начело на Йорданския кралски съд, а понастоящем е икономически съветник на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Той притежава двойно саудитско-йорданско гражданство и се изявява като модератор на високопоставените форуми на Саудитска Арабия, насочени към бъдещи инвестиционни инициативи. „The Washington Post“ съобщи, че делегацията на саудитския външен министър отказва да напусне Йордания, без да вземе със себе си Басем Авадала в Рияд. Според саудитските власти обаче тази информация е невярна.

Колкото до Басем Авадала, той разполага с голям брой влиятелни международни връзки. Освен близките отношения, които има с престолонаследника на Саудитска Арабия, той поддържа редовни контакти и с държавния галва на Обединените арабски емирства, престолонаследникът Мохамед бин Зайед. По неофициална информация, той е участвал в последните покупки на палестински земи около Йерусалим, в които са взели участие и фигури от ОАЕ.

Междувременно Саудитска Арабия и Йордания, макар и значително различни в икономическо отношение, имат много общо помежду си. Техните дълбоки исторически връзки и родови връзки датират от векове назад. Ето защо със сигурност е трудно да се види логиката която и да е от най-влиятелните съседи на Йордания – Саудитска Арабия или Израел да иска да дестабилизира това на практика „малко обедняло царство“. По времето на покойния крал Хюсеин, Йордания успя да устои на напрежението в политическия живот на Близкия изток.

И все пак, правителствата в региона знаят, че ако монархията на Йордания наистина падне, това може да предизвика опасна верига от събития, които ще засегнат и други близки държави. По тази причина е напълно разбираемо, че съседните страни побързаха да засвидетелстват публичната си подкрепа в полза на крал Абдула. Паралелно с това, екстремистките организации като „Ал-Кайда“ и „Ислямска държава“ биха били твърде доволни от факта, че цари хаос в страна, която досега е била важен фактор за стабилността в Близкия изток.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments