Каква е ролята на медиите при бедствия?

0
103
Обучение, медии
Обучение, медии. Снимка: Искра.бг

Взаимодействат ли си коректно и точно медиите и институциите у нас при инциденти? Могат ли да разчитат едни на други при бедствия? Предоставя ли се на българските журналисти навременна информация при възникнали аварии и злополуки?

На тези въпроси отговориха Злати Дрянов, началник сектор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГДПБЗН/-Стара Загора и Иван Гьошев, началник към пожарната във Велинград, които дискутираха темата с представители на различни медии от страната. Това стана в последния ден от преставането на проекта „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения”. В него журналистите бяха запознати с подготовката и обучението на населението за действия при наводнения и последващи кризи. Целта е да се ликвидират последствията при бедствия и инциденти и да се повиши ефективността на институциите при комуникацията си с медиите.

В България има единна система за ранно предупреждение на държавната власт и администрацията, която работи по специална наредба. От нея репортерите трябва да получават актуална информация при бедствия и аварии. Медиите могат да бъдат по-полезни за ранното предупреждаване на населението, когато се взимат конкретни решения от държавните служители и те предприемат определени мерки.

На много места у нас институциите се сещат за медиите, когато възникне бедствие. Комуникацията трябва да бъде обаче постоянна и то на различни теми преди, по време и след това. Трябва да има взаимодействие и от двете страни. Журналистите играят изключително важна роля да бъдат застъпници при взимането на определени решения, институциите да извършат определени действия, които да са в полза на определени групи от обществото„, подчерта Дрянов.

Началникът на пожарната на Стара Загора е категоричен, че хората споделят проблемите си по-лесно пред медиите, отколкото на служителите в дадена институция. По думите му това е моментът, в който журналистите могат да окажат натиск върху службите в България, за да се задействат много по-бързо и отговорно. Според него информираността на обществото може да става чрез различни публикации. Той посочи:

Чрез медиите се опровергават различни слухове. Целта е да не се всява паника сред населението. Много често в социалните мрежи се пуска информация, която не отговаря на истината, тук е мястото на медиите и институциите да опровергаят тези сведения, като се предоставя конкретна, точна и обективна информация.

Гьошев разясни, че е важно да се говори на жителите в дадено населено място за евентуални проблеми – наводнения, пожари и други бедствия. По думите му е нужно всяко семейство да си подготви семеен план за евакуация и раница с най-необходимите неща – бутилирана вода, консерви, одеяло, свещ, кибрит, документи и други лични вещи от първа необходимост.

Обучението е важно за всички целеви групи, защо чрез него хората ще са познати как да действат при бедствие. То е много важно за медиите, защото те са на терен със службите за спешно реагиране и отразяват събитията на място, при което трябва да са подготвени при различни ситуации„, заяви Дрянов.

Денят премина в практическа подготовка на журналисти – те бяха екипирани и инструктирани от Мирослав Сарнев, началник група ГДПБЗН-Хасково, и Петър Тодоров, началник на пожарната в Пазарджик. Двамата обясниха подробно как трябва да се действа в дадена ситуация и че на първо място е необходимо човек да запази собствената си безопасност.

Мисията на медиите е да са в помощ на населението при различни бедствия и инциденти„, заключиха пожарникарите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments