Провежда ли се у нас подготовка на населението при бедствени ситуации?

0
289
Обучителен център
Обучителен център. Снимка: Искра.бг

Трябва да умеем да управляваме риска при наводнения и природни стихии„, заяви Злати Дрянов, началник сектор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГДПБЗН/-Стара Загора. Той и неговият колега – Иван Гьошев, началник към ГДПБЗН-Велинград, приставиха проекта „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения” на журналисти от цялата страна в Бургас.

Провеждането на подготовката обхваща изграждането на институционален капацитет чрез събиране на добри практики в държави членки на Европейския съюз /ЕС/ в областта на подготовката на населението, обучения на преподаващи и на различни целеви групи, разработване на учебни планове и програми и провеждане на национални състезания. Общата цел на договора е да се подпомогне ГДПБЗН-МВР. Периодът й за изпълнение е декември 2017 – юни 2022 година.

От началото на проекта досега са обучени 78 хиляди ученици, 700 служители към пожарната, 6000 възрастни хора в неработоспособна възраст – над 60 години, 1152 души в работоспособна възраст, 3000 доброволци, 1152 служители от неправителствени организации /НПО/ и бизнеса, 120 представители на медиите„, разясни Дрянов. Основните дейности на проекта са:

– Изграждане на капацитет на преподавателския състав в шестте центъра на ГДПБЗН-МВР – София, Бургас, Враца, село Гергини – област Габрово, село Бошуля – област Пазарджик и Шумен.
– Организиране и провеждане на обучения за ученици – самоспасяване и действия при долекарска помощ.

Избрани са четири държави членки на Европейския съюз /ЕС/, за които да се извършат проучвания и анализи на опита им, в областта на подготовката и обучението на населението за действия при наводнения и последващи кризи. Избрани са били две страни, в които да се реализира проекта. Целта е да се ликвидират последствията при наводнения и да се повиши ефективността на институциите чрез тренировки и обучения.

Нужно е изготвяне на план за защита при бедствия, който да е национален, областен и общински. Този план се актуализира на всеки 5-6 години и в него се разглеждат – наводнения, земетресения, ядрени аварии. При обявено бедствено положение на местно ниво се организира щаб, който да контролира общинския план. Оперативната защита при наводненията има три фази – непосредствена опасност от наводнения, наводнение и след наводнение„, каза Гьошев. Той посъветва гражданите да имат винаги подготвена раница с вещи от първа необходимост и документи при извънредни ситуации.

Двамата представители на пожарната подчертаха, че мотото при тях е: „Заедно винаги можем повече!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments