Как животните могат да помагат на хората и какво е куче терапевт?

0
166
Кучета терапевти
Кучета терапевти. Снимка: Четири лапи

Фондация „Четири лапи“ и образователната платформа „Уча.се“ представиха своето четвърто видео от поредицата си за информираност и популяризиране на хуманното отношение към животните сред младите хора. На фокус този път са супер специалните четириноги герои Смайли, Шоко и Кая и тяхната работа в проект „Животни помагат на хората“ на“Четири лапи“.

Проектът на фондацията е иновативен за България за подпомагане на деца и възрастни с различни затруднения, чрез терапия с обучено куче и психолог. Този проект цели да промени нагласата към бездомните и безпородни животни, като покаже каква важна роля могат да имат в живота на хората.

От видео урока младата публика може да научи как едно куче става терапевт и ще се запознае с опашатите звезди на „Четири лапи“ Смайли, Шоко и Кая, които имат интересни и емоционални истории от бездомния си живот преди да станат кучета терапевти.

„Четири лапи“ стартира проекта за подпомагани от животни интервенции, за да покаже, че бездомните кучета могат да бъдат важна част от живота на хората. В рамките на проекта, бивши бездомни кучета са избрани и обучени да дават безвъзмездна обич и комфорт на хора, които имат нужда от подкрепа.

“Проект „Животни помагат на хората“ е първият структуриран метод за подпомагани от животни интервенции в България. Екипът по проекта работи по специално създадени стандарти, които регулират различните дейности, свързани с процеса на взаимодействие между животните и хората, които имат нужда от помощ. Важна роля в него имат нашите кучета терапевти – Смайли, Шоко и Кая. Те са пример, че всяко бездомно куче има потенциала да бъде прекрасен домашен любимец. С тяхна помощ, децата се учат как да общуват с кучета и придобиват важни знания за грижата за тях. Възрастните пък намират в тях утехата и безвъзмездната обич, от която имат нужда. А всички ние учим, че няма трудност, през която да не можем да преминем, когато имаме обич, подкрепа и добри същества около себе си”, сподели Росица Рачева, ръководител на проекта.

Кучета терапевти
Кучета терапевти. Снимка: Четири лапи

Видеото увлекателно разказва как Смайли, Шоко и Кая, като истински терапевти, ходят всеки ден на работа със своите водачи и заедно с психолозите от „Четири лапи“ неуморно помагат на хората.

Тази година международната организация за защита на животните „Четири лапи“ и интерактивната платформа „Уча.се“ обединиха идеи и усилия и създадоха серията от дигитални уроци, за да информират младежите за хуманното отношение към животните.

Темите на видеата бяха:

– Отговорната грижа към домашните любимци
– Бездомните котките и намаляването на популацията им
– Кафявите мечки и ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица
– Животни помагат на хората

“За нас беше от изключителна важност да увлечем децата и младежите по темите за хуманното отношение към животните и по интересен и разбираем начин да им покажем колко ценно е да ги уважаваш, да се грижиш за тях и да ги защитаваш. Щастливи сме, че благодарение на партньора ни Уча.се, поредицата достигна директно до тази публика. В ЧЕТИРИ ЛАПИ вярваме, че подобни интерактивни похвати, превръщат младите граждани в по-осъзнати и емпатични хора на бъдещето”, посочи Деница Славова, ръководител на отдел „Комуникации“ на „Четири лапи“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments