Как оцеляват предприятията година след началото на COVID кризата?

0
72
COVID криза
COVID криза. Снимка: Pixabay

Година след началото на COVID кризата финансовото състояние на предприятията у нас е много тежко. Почти навсякъде са намалели поръчките, в много от случаите с близо две трети. Това от своя страна води до сериозен спад в печалбите на фирмите. Освен това междуфирмената задлъжнялост расте, предаде „БНР“.

Проблеми има и с обслужването на кредитите на компаниите. Близо 75% от тях декларират, че имат невърнати навреме заеми. Една пета пък имат проблеми със самия процес на производство. Почти навсякъде има и спад в продажбите.

В подобно състояние е например бизнесът на Йордан Марчев. Той притежава две обувни фабрики – в Габрово и в Русе. Опитва се с лични средства да успее да задържи поне персонала. Надеждата му е, че ще настъпят по-добри времена.

Друг пример в същата насока е текстилно предприятие в Габрово. То успява да работи благодарение на това, че в него се произвежда и медицински текстил. Според неговия управител Бисер Шарков проблемът в момента е, че няма държавна протекция. Освен това липсват поръчки към българските производители.

Компания в сектора на услугите също изпитва затруднения. Тя организира конгреси, но повече от седем месеца от последните дванадесет на практика нейната дейност е била стопирана заради наложените строги ограничителни мерки в страната.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments