Как можем да разпознаем фалшивите банкноти?

0
136
Банкноти
Снимка: Pixabay

Има ли начини да бъдат проверявани банкнотите така, че лесно обикновеният човек, без специална подготовка, да умее да разпознава фалшивите сред тях?

Хартиените пари у нас се произвеждат чрез особено сложни печатни технологии. Благодарение на това те лесно се различават от неистинските си копия и не е нужно да притежавате специално оборудване. Единственото, което е нужно, е да пипнете внимателно банкнотата и леко да я наклоните, разказват от „Монитор“.

Целта е да усетите релефния печат. За да се случи това, трябва да прокарате пръст по лицевата страна на банкнотата. Друг вариант е леко да я подраскате с нокът. Лесно бихте разбрали, че мастилото е изпъкнало и се отличава.

Водният знак е също особеност на истинските пари. За да го доловите, трябва да наклоните банкнотата към светлината. Тогава ще видите номиналната стойност, както и осигурителната нишка, изписана в регистъра на проглед.

Защитните елементи биха били забелязани и от двете страни на хартиените пари, за да бъде установена тяхната достоверност или пък да стане ясно, че става дума за фалшификация.

При купюрите от 50 и 100 лева е препоръчително те да бъдат наклонени леко. Така, разглеждайки холограмната лента, лесно бихте се ориентирали – при тях елементите са с променящ се цвят.

При преправените банкноти и при тези, които са хванати като менте, най-засегнати са купюрите от 20 лева, следвани от тези от 50, 100 и 10 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments