Как коронавирусът влияе на страдащите от астма?

0
514
Астма
Снимка: Pixabay

Ако страдате от астма, може би се чудите: Как може новият коронавирус, известен като COVID-19, да ви повлияе по различен от обичайния начин?

Известно е, че други респираторни състояния, като обикновената настинка или грип, могат да предизвикат симптоми на астма, което може да доведе до астматичен пристъп, разкрива Американската фондация за астма и алергии. Но дали това се отнася и за новия коронавирус?

Fox News се консултира по темата с д-р Дейвид Хил, медицински говорител на Американската асоциация за изследване на белите дробове. Ето какво научихме за COVID-19 и неговата връзка с  астмата:

Има ли доказателства, че страдащите от астма може да са по-податливи на новия вирус, отколкото хората, които нямат този проблем?

Все още няма такива доказателства, твърди д-р Хил.

„Няма ясни доказателства, че пациентите с астма са по-податливи на заразяване с COVID-19. Всяка вирусна инфекция може да доведе до влошаване на астмата, така че пациентите с астма и особено тези с по-тежки заболявания могат да бъдат по-сериозно засегнати от COVID-19“, казва още той.

Полезна ли е информацията, която имаме относно това как други коронавируси влияят на страдащите от астма в такъв случай? Защо да или защо не?

„Има много оскъдни данни за връзката между други тежки коронавирусни инфекции и астмата. Както SARS, така и MERS са протекли по-тежко при пациенти с хронично белодробно заболяване, но това се отнася главно за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други респираторни състояния, освен астмата“, твърди специалистът.

„По-леките коронавируси, които причиняват симптоми на обикновена настинка, имат връзка с проявата на астма при деца. Ето защо можем да очакваме, че инфектирането с COVID-19 може да доведе до засилване на симптомите на астма, но това невинаги е задължително.“

Какъв вид допълнителни предпазни мерки трябва да вземат страдащите от астма, ако изобщо има такива мерки, по време на пандемията от коронавирус?

Накратко: Уверете се, че сте се запасили с лекарства за астма.

„Важно е пациентите да продължат приемат обичайните си лекарства за астма, за да поддържат болестта си под контрол. Те трябва да се уверят, че са открили най-надеждната верига за доставка на лекарства, която здравното им осигуряване и финанси позволяват“, казва Хил.

„Най-важното е за тях е да следват стриктно препоръките за социално дистанциране. Стойте си у дома, избягвайте контакта с други хора, мийте ръцете си. Много е трудно да прихванете COVID-19, ако не се виждате с други хора, тъй като социалното дистанциране ще ограничи разпространението на вируса.“

Трябва ли хората с астма да носят маски за лице?

Не, казва Хил.

„Обществото няма нужда да носи маски, особено в настоящия ни период на недостиг на медицински изделия“, обясни докторът.

„Използването на маски трябва да бъде приоритетно за здравните работници, които в момента са „на първа линия“. Маските не са проектирани за непрекъснато носене, тъй като губят ефективността си.“

Като говорим за маски за лице, трябва да знаем колко ефективни са те в действителност.

„Хирургическите маски няма да се заразите с болести“, обясни пред Fox News д-р Уилям Шафнер, професор по превантивна медицина и инфекциозни заболявания в университета във Вандербилт и медицински директор на Националната фондация за инфекциозни болести.

Какво трябва да направи човек, страдащ от астма, ако член на семейството му, с когото живее, е заразен с вируса?

„Ако член на семейството на астматик или някой друг с когото той е контактувал е инфектиран с COVID-19, заразеният трябва да се изолира съгласно актуалните препоръки за карантина, обявени от центровете за контрол и профилактика на заболяванията“, казва Хил.

„Тези, които живеят със заразени от коронавирус пациенти, трябва да спазват препоръките за хигиена, за да се избегне предаването на инфекцията. Ако членовете на семейството на заразени пациенти развият симптоми, те трябва да се свържат със своя личен лекар и да се информират относно опциите за тестване. „

Защо страдащите от астма са изложени на по-голям риск от усложнения, ако прихванат вируса?

Накратко, прихващането на COVID-19 може да влоши симптомите на страдащия от астма.

„Астмата може да изложи пациентите на по-голям риск от усложнения при заразяване с COVID-19, тъй като вирусът може да влоши астмата им. Това е по-вероятно да се наблюдава при пациенти с по-тежки форми на респираторни заболявания“, твърди специалистът.

„По-възрастните пациенти, като цяло, са с много по-висок риск от усложнения от COVID-19, независимо дали страдат от астма или. Някои от лекарствата, които използваме за лечение на астма, са имуносупресивни и могат да направят пациентите с астма по-податливи на инфекции от типа на COVID-19.“

Все пак пациентите не трябва да спират или променят лекарствата си, тъй като рискът от усложнения на неконтролираната астма може да доведе до много по-сериозни проблеми, отколкото рискът от инфекция, напомня Хил.

„В случай, че пациент с астма се разболее от COVID-19 и се нуждае от хоспитализация, лекуващият екип ще вземе адекватните решения за лечението му въз основа на най-надеждната налични информация към този момент.“

Превод: Глория Йорданова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от