Как да разпознаваме пропагандата – част 2

0
126
Галин Панчев
Галин Панчев

Продължавам започнатото в първата статия изброяване на основните логически заблуди, ползвани с пропагандни цели и за фалшиви новини. Дал съм кратки илюстративни примери. Можете да намерете стотици заглавия в интернет, които описват съвсем ясно всяка една съзнателна заблуда.

13) Незначимо заключение (ignoratio elenchi)аргумент, който сам по себе си може да е верен, но не е по темата.

„В Германия може да има изнасилвания от афганистанци, но престъпления се вършат и от всички други, включително от българи.“

Престъпленията са престъпления, но подбудите за тях са различни, а това, че поляци и българи извършват престъпления, не променя факта на културно обособените престъпления, извършвани от нелегални имигранти.

14) Заблуда на идеалното решение (Nirvana fallacy) – когато решенията на проблема се отхвърлят, защото не са идеални.

„Не можем да екстрадираме всички имигранти, някои от тях може да са полезни и да бъдат интегрирани.“

Всъщност това е предположение, а не факт и не включва разхода на ресурс, за да се прецени кой какъв е, ако изобщо е възможно.

15) Заблуда на причината и следствието (post hoc ergo propter hoc)случи се А, последва Б, значи А предизвика Б.

„Красимир Кънев е получавал заплахи от националисти преди да бъде нападнат в София, значи е бил нападнат от националисти.“

Причините за криминално деяние могат да са много и различни, а разследването им е работа на МВР. Кънев може да е станал жертва на случайно престъпление, каквито се случват всеки ден в цяла България и това да няма никаква връзка с дейността му.

16) Червена херинга (red herring)у нас „ти па си много хубав”. Отклоняване на вниманието към тема, която няма общо с първоначалната, но е удобна за говорещия.

„Ами те ГЕРБ може да крадат, ама я виж тия от БСП-то колко крадяха като бяха на власт.“

Явно нежелание да се коментира ГЕРБ, вероятно от симпатизант. Ако се допусне, темата ще скочи към съвсем други политически играчи и други времеви периоди.

17) Ретроспективен детерминизъм (retrospective determinism)аргументът, че понеже нещо се е случило при конкретни обстоятелства, обстоятелствата са го направили неизбежно.

„Войната в Сирия предизвика тежката бежанска криза и Западът трябва да понесе всички негативи, защото е замесен в нея.“

И преди бежанската криза имаше войни в Близкия Изток, но никой не беше канил милиони бежанци в ЕС. Твърдението е манипулативно и вменява вина.

18) Грешна посока (wrong direction)причина и следствие са обърнати.

„Жените в Близкия изток не стават жертви на изнасилвания, защото винаги са придружавани от мъже и никой не би им посегнал.“

Всъщност жените в Близкия изток се движат с мъже от семейството именно, защото без тях ще бъдат поругани.

19) Бране на череши (cherry picing)подбрани, непълни доказателства. Посочване на тази част от фактите, които потвърждават нужната позиция, докато другите се игнорират.

„По данни на ДАБ 2% от имигрантите имат висше образование, а 5% владеят повече от един език, значи това са хора, които могат лесно да си намерят квалифицирана работа“

Изпускаме какво образование имат другите 98% и какви езици говорят 95%. Не уточняваме и каква точно може да е квалифицираната работа, като мислим пожелателно, че те изобщо ще искат да работят.

20) Отклонение на оцелелите (survivorship bias)когато се коментира малък процент успешни модели, но се пропуска големият процент неуспешни.

„Турците в Германия са успешно интегрирано малцинство, което показва, че германското общество е достатъчно зряло, да посрещне мюсюлмански имигранти.“

Много турци второ и трето поколение са интегрирани, но много други се изолират сами в квартали, които превръщат в гета, отказват да говорят и дори да учат немски език, канят роднините си и изобщо се държат като завоеватели.

21) Фалшива аналогия (false analogy)аргумент с неподходяща аналогия.

„Черкезите се заселват в български земи също както преди тях са го правили например куманите.“

И двата етноса са заселници, но докато куманите са федерати на българската държава и се заселват с позволението й, като съюзници, черкезите са разселвани от Османската империя по споразумение с Русия и за сметка на изселвани към Бесарабия българи.

22) Заблуждаващо ярко описание (misleading vividness)описване в ярки краски на детайл, дори когато е изключение и не е статистически значим.

„Българите са известни като престъпници в Европа, имаше случай на българин в Испания, насякъл на парчета жена и пренасял я в куфар.“

Има психопати от всякакви народности и раси, в голямата си част българите работят, учат местния език и се интегрират лесно в обществото.

23) Огромно изключение (overwhelming exception)точно обобщение, което обаче елиминира много случаи, така че останалият пример не е впечатляващ.

„България има чудесна природа, достатъчни природни ресурси, уникални възможности за сезонен туризъм, гостоприемни домакини, ниска престъпност, но все пак е ужасна страна за живеене.“

Не звучи като да е особено ужасно.

24) Клиширана фраза (thought-terminating cliche)ползвана по навик безсмислена фраза, която не предполага да бъде оборена или защитена.

„Прост народ – слаба държава”

Класическа нищо-незначеща фраза, която обикновено приключва дискусия.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от