Как да кандидатстваме и какви са условията по новите процедури на Министерство на енергетиката?

0
67
Соларни панели, ВЕИ
Соларни панели, ВЕИ. Снимка: „Грийнпийс“–България

През 2024 година се отварят нови възможности за развитие и повишаване на конкурентоспособността чрез безвъзмездни средства от европейско финансиране. Тези възможности бяха коментирани от адвокат Биляна Тончева от консултантската компания „Еко Глоуб“ ООД  пред Радио „Фокус“.

Министерството на енергетиката отваря нови процедури, чрез които хората могат да продават енергията, за която получават безвъзмездни пари, не само за собствените си нужди. Те включват подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия, като инсталираната мощност може да бъде между 200 kW и 2 MW или над 200 kW.

Тончева подчерта, че фирми могат да кандидатстват при определени условия за собствен капитал. За мощности до 5 MW се изисква минимум 1 милион лева собствен капитал, а за по-големи мощности сумата нараства. Този критерий за капитал е бил пречка за мнозина при кандидатстване по програмите.

Ако фирмите преодолеят този критерий, могат да кандидатстват в двете процедури, като едната от тях позволява финансиране до 30 милиона евро. Фокусът им е на съхранението на енергията, като се разглеждат различни възобновяеми източници като фотоволтаици и вятър. Това са първите процедури, които допускат и продажбата на произведената енергия от тези източници.

Андрей Янкулов: Защо ДАНС не са изчакали, за да документират срещата за предаване на подкупи на Банкова и Коцев?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments