Къде са парите, които са платени за засаждане на фиданки в Белоградчик?

0
458
Гора
Гора. Снимка: Pixabay

Кметът на Белоградчик Борис Николов е платил 1 милион и половина лева за залесяване на 1200 декара. Проверка на място е констатирала, че там няма нито едно засадено дърво. Същият градоначалник предаде на частен съдебен изпълнител 450 души, дължащи на местната администрация над 100 лева данък, но пропусна сина си, който не ги е плащал от 10 години и съответно сумата е 4000 лева.

Общински съветници се свързаха с „NOVA“ и споделиха за още по-странни афери, извършени от Община Белоградчик и кмета Николов. Една от тях е от 2015 г. и става въпрос за залесяване срещу ерозия на общински земи с площ 2500 декара. За тази дейност местната администрация е кандидатствала за европейско финансиране. Отпуснати са й 2 млн. лева, като е бил избран консорциум от три фирми. Според договора, на всеки декар трябва да се посадят 400 фиданки, които да се гледат три години. Където не са се прихванали – да се засадят нови.

Още през 2015 г. Общината разписва и протоколите за засадените на площ 2500 декара дървета и плаща парите на изпълнителя. През следващите две години му изплаща средствата за отглеждане.

Журналистически екип посещава мястото с общинския съветник Румен Цанков – горски стражар по професия. Те обаче не намират нищо.

„След като са усвоени средствата за залесяване по еврофондовете, същия този парцел се отдава на арендаторите с цел почистване и усвояване пак на евросредства. Отговорник за това, което се случва с терена е кметът.“

Кметът твърди, че на мястото е имало акациева гора, но тя е изсъхнала.

През 2019 г. общинските съветници са изпратили сигнали до Специализираната прокуратура. Проверени са документи, разпитани са очевидци, вещи лица са инспектирали мястото. За кметските действия е бил подаден сигнал и в Комисията за борба с корупцията към Народното събрание. Тя от своя страна е възложили на Антикорупционната комисия разследване, което е констатирало наличие на корупционни престъпления.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments