Извънредната епидемична обстановка у нас е удължена до 31 август

0
101
Маска
Снимка: Pixabay

Извънредната епидемиологична обстановка в страната ще бъде удължена, считано от 1 до 31 август. Това решение бе прието от Министерския съвет /МС/, съобщават от „Дарик“.

Над 190 милиона души е общият брой на заболелите от коронавирусна инфекция към 18 юли в цял свят, сочат данни на Световната здравна организация /СЗО/. Починалите към този момент са над 4 милиона.

Докладваните нови случаи през последната една седмица, между 12 и 18 юли, са над 3,4 милиона души, което сочи за ръст с 12 на 100 в сравнение с предните 7 дни от месеца. При темпото, с което се развива заразата към днешна дата, прогнозите са, че идните 3 седмици общият брой на случаите е възможно да надвиши 200 милиона болни лица.

Към 20 юли страната ни се нарежда на 7-мо място по обща смъртност от COVID-19, а по 14-дневна смъртност – на 67-то място. 

Относно разпределението на заболелите по възрасти, има известен спад във всички групи, но е отчетен и ръст на двуседмичната заболяемост при хората до 39 години и тези над 90 г.

Завършилите целия ваксинационен курс български граждани са едва 16,2%, а тези с първа игла от имунизационните субстанции са 18,1%. Ниските цифри нареждат страната ни на последно място сред държавите в ЕС/ЕИП.

Приоритетно е да се запази достигнатият спад на регистрирани болни, както и да се подготви здравната ни система за адекватна реакция при евентуална последвала вълна от вируса. 

Взетите стриктни мерки за влизане на чужденци в страната, както и прилагането на здравния контрол ще спомогнат да се въздейства положително на опцията за разпространение на новите щамове у нас и това на практика да не се случи.

Ваксинационната политика е основен способ за справяне със заразните диагнози като COVID-19. Хората трябва да бъдат информирани на такова ниво, че сами да осъзнаят позитивите от имунизацията, благодарение на които ще предпазят както себе си, така и своите близки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments