Източвано ли е здравното министерство от пловдивската психиатрия?

0
271
Пловдивската психиатрия
Снимка: Скрийншот от репортаж на NOVA

Появиха се съмнения за източване на Министерството на здравеопазването от пловдивската психиатрия. Схемата е била следната – хора, които са настанени в комплекса за социални услуги „Свети Георги“ по същото време се е водило, че се лекуват и в психиатрията.

Лечението обаче е било само и единствено на хартия. Това твърдят техни близки, предаде „NOVA“.

Както Искра.бг ви съобщи беше разкрито, че в комплекса за социални услуги „Свети Георги“ към хората са се отнасяли унизително. Налагани са им и жестоки наказания от персонала. В същото време Центърът за настаняване от семеен тип се води за един от най-елитните в страната. Там за едно място се борят по 60 души.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева определи поведението на персонала като „абсолютно недопустимо“ и обяви, че е започнала проверка.

Уволнени бяха двама служители. Освен това бяха направени проверки на всички социални домове в Пловдивска област.

Сега се оказва, че пациенти от същия Център за настаняване от семеен тип „Свети Георги“ са се водили на лечение в психиатрията и то многократно. А техните близки твърдят, че те не са стъпвали там.

Такива са случаите на Лиляна и София. Дъщерята на Лиляна е категорична, че епикризата от психиатрията не е вярна и става въпрос за напълно фалшив документ, защото майка й никога не се е лекувала там.

Настойничката на София пък каза, че има постоянен контакт с нея и тя също никога не е постъпвала в лечебното заведение.

И Лиляна, и София страдат от параноидна шизофрения. Те живеят в социалния дом в Пловдив от самото му създаване. Оттогава насам те никога не са го напускали.
По документи обаче те са лежали два пъти за около месец в психиатрията. Лечението им е излязло на здравното министерство по около 600 лева без допълнителните разходи.

Близките им подозират, че решението да бъде извършена тази схема, е на психиатърката в „Свети Георги“ д-р Гергана Константинова. Лекарката обаче твърди, че, когато види, че има нужда, изпраща пациентите където трябва.

Едната от жените, които са се водили на лечение в психиатрията, дори е поставена под запрещение. В същото време се води, че тя е подписала информирано съгласие.

Завеждащата женското отделение в пловдивската психиатрия д-р Даниела Ковачева твърди, че не е извършено нарушение и лечението наистина е било проведено не само на хартия. И допълни:

„Значи няма как тази жена да не е лежала тук. Не мога да се сетя коя е.“

Действащ социален работник потвърди думите на близките на Лиляна и София като каза, че е порочна практика хора, които са настанени в „Свети Георги“, да се водят на лечение и в психиатрията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments