Бой, унижения и жестоки наказания в дом за възрастни хора в Пловдив

0
574
Дом за възрастни хора в Пловдив
Снимка: Скрийншот от репортаж на NOVA

Бой, унижения и жестоки наказания в дом за възрастни хора в Пловдив. Става въпрос за Център за настаняване от семеен тип, който се смята за едно от най-елитните заведения в страната. Там за едно място се борят около 60 души.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви пред „NOVA“, че ще бъде подаден сигнал в прокуратурата. Тя обясни, че е започнала проверка. Констатирано е, че за разлика от Горско Косово, където битовите условия не са добри, в дома в Пловдив качеството на персонала е изключително ниско и отношението е абсолютно недопустимо.

Ето какво още каза тя:

„Надяваме се за този случай да има най-тежки наказания!“

Що се отнася до хората, които останаха без личен асистент от началото на годината, Сачева обясни, че този проблем ще бъде решен през март. Има създадена национална програма, но тя ще започне да работи след малко повече от два месеца.

През 2020 година за лични асистенти са отделени само 92 милиона лева, стана ясно още от нейните думи. Сачева обясни, че се опитва да намери средства и в този бюджет за решаване на проблема.

По повод мерките срещу фалшивите болнични министърът съобщи, че вече е направен анализ, който е предаден на социалните партньори. Мерките са свързани преди всичко с повече контрол.

Едно от предложенията предвижда работодателите да сключват договор с лекар, който да удостоверява дали болничният е истински.

От думите й стана ясно, че не е приемливо НОИ да започне отново да плаща първите три дни от болничните, защото това ще струва допълнителни 200 милиона лева.

Сачева защити държавните чиновници, които са взели 25% от всички издадени болнични по Коледните и Новогодишните празници. Според нея високият процент се дължи на това, че в бюджетната сфера работят много българи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments