Изтича срокът за доброволно умъртвяване на прасетата

0
90
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Днес изтича крайният срок, в който стопаните от Южна България трябва да изколят прасетата си. Мярката е дадена с цел справяне с болестта Африканска чума по свинете, предаде „БГНЕС“.

Ветеринарните лекари и специалистите от Българска агенция по Безопасност на Храните /БАБХ/ напомнят, че месото от животните, които са отглеждани в тип „заден двор“ може да се запази дълго. За целта има едно условие – да му се направи топлинна обработка, чиято продължителност е не по-малко от половин час. Температурата трябва да бъде 70 градуса, които добре да достигнат до вътрешността на продукта.

Кметовете и ветеринарите ще изготвят протоколи за дезинфекцията на дворните участъци на домакинствата. Това трябва да се случи до 26 август. После ще се изплаща компенсация от 300 лева за стопанство.

През 2020-та година хората, които искат да отглеждат този вид животни ще трябва да вземат мерки за биосигурност и да се регистрират. Количеството на бозайниците няма да бъде от значение.

Ще се вземе под внимание и въпросът за намаляването на дивите прасета. Идеята е броят им да се промени от 2,5 на 0,3 за площ от 100 хектара.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments