Изтеглят стоки от пазара и клиентите заради опасност от токов удар и химически риск

0
31
Играчка
Играчка. Снимка: "Ние, потребителите"

Универсален адаптер за пътуване и електрически търсач на ключове крият риск от инциденти, поради което са предприети мерки за изтеглянето им от пазара и от клиентите. Артикулите са продавани онлайн и до тях са имали достъп потребителите от цял свят, предупреждават от платформата „Ние, потребителите“ в писмо до медиите.

Частите под напрежение на щепсела на забранения за продажба адаптер са достъпни, когато е напълно или частично свързан към контакт. Той е така изработен, че е възможно потребителят да постави само единия щифт, а при докосването на другия да пострада от токов удар.

Артикулът е с наименование UNIVERSALE ADATTATORE 2 P+T 10a 250V~ и с бранд EXTRASTAR. Може да бъде разпознат по номера на модела X501080 и баркода: 8056860270. Продуктът не отговаря на изискванията на Директивата да ниско напрежение, а сигналът за него е подаден от Италия.

Електрическият търсач на ключове от друга страна е опасен с наднорменото съдържание на олово в спойките, с което не изпълнява изискванията на Директивата за ограничаване на употребата на определени опасни вещества в електрическо и електронно оборудване (Директива RoHS). Продуктът е с наименование Keyi LED Keychain Key Finder, бранд Innovagoods, номер на модела V0100752 и баркод 4899888116592.

В регистъра на европейската система за ранно оповестяване за доказано опасни стоки Safety Gate могат да бъдат разгледани и детайлите за няколко модела продавани през интернет детски облекла, както и различни пластмасови играчки. Проблемът с тях е, че не отговаря на изискванията съответно на Директивата за обща безопасност и на Директивата за безопансност на играчките и европейския стандарт EN 71-1, тъй като лесно могат да се раздробят на дребни елементи и при поглъщането им от детето да предизвикат задавяне и дори задушаване.

Основателят на некомерсиалния проект Габриела Руменова съобщава, че от тази година „Ние, потребителите“ започва нова видео рубрика, в която периодично ще информира за актуалните доказано опасни нехранителни стоки, които са забранени за продажба поради несъответствие с изискванията за качество и безопасност. 

„Приоритетно ще показваме продукти, които е възможно да стигнат до българските потребители, включително и защото се продават онлайн. Акцентът ще е върху тези от тях, които се купуват най-масово, актуални са за сезона или са предназначени за уязвими групи потребители“.

Идеята е хората да научат повече за опасностите при различните продуктови групи и сами да започнат да преценяват рисковете, когато избират.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments