Изследователи: Новият вирус Langya, открит в Китай, може да бъде „върхът на айсберга“ за неоткрити патогени

0
865
Земеровка.
Земеровка. Снимка: Wikimedia Commons

Необходимо е повече наблюдение на нов вирус, открит при десетки хора в Източен Китай, който може да не причини следващата пандемия, но показва колко лесно вирусите могат да преминат незабелязано от животни към хора, казват учените, цитирани от „CNN“.

Вирусът, наречен Langya henipavirus, е заразил близо три дузини фермери и други жители, според екип от учени, които смятат, че може да се е разпространил пряко или косвено сред хората от земеровки – малки бозайници, подобни на къртици, срещащи се в голямо разнообразие от местообитания. Патогенът не е причинил докладвани смъртни случаи, но е бил открит при 35 несвързани пациенти с треска в болници в провинциите Шандонг и Хенан между 2018 г. и 2021 г., потвърдиха учените – откритие в унисон с дългогодишните предупреждения на учените, че животинските вируси редовно се разпространяват незабелязано по хората по света. Експертът по нововъзникващите вируси Лео Пун, професор в Училището по обществено здраве към Университета на Хонконг, който не е участвал в последното проучване, заяви:

„Изключително подценяваме броя на тези зоонозни случаи в света и това (вирусът Langya) е само върхът на айсберга.“

Първото научно изследване на вируса, публикувано като кореспонденция от екип от китайски и международни изследователи в New England Journal of Medicine миналата седмица, получи глобално внимание поради повишената загриженост относно огнища на болести. Стотици хиляди нови случаи на COVID-19 все още се съобщават по света всеки ден, почти три години, откакто новият коронавирус зад пандемията беше открит за първи път в Китай.

Изследователите обаче казват, че няма доказателства, че вирусът Langya се разпространява между хората или че е причинил локално огнище на свързани случаи. Необходими са повече проучвания върху по-голяма група пациенти, за да се изключи разпространението от човек на човек, добавиха те.

Ветеранът по инфекциозни болести Линфа Уанг, който беше част от изследователския екип, заяви пред „CNN“, че въпреки че е малко вероятно новият вирус да еволюира в „друго събитие „болест Х“, като неизвестен досега патоген, който предизвиква епидемия или пандемия, „това демонстрира, че подобни зоонотични събития се случват по-често, отколкото си мислим или знаем“.

За да се намали рискът от възникващ вирус да се превърне в здравна криза, „е абсолютно необходимо да се провежда активно наблюдение по прозрачен и международен начин за сътрудничество“, смята Уанг, професор в Медицинския факултет на Дюк-Националния университет в Сингапур.

Проследяване на новия вирус

Първите улики за наличието на нов вирус се появяват, когато 53-годишна фермерка търси лечение в болница в град Кингдао на провинция Шандонг през декември 2018 г. със симптоми, които включват треска, главоболие, кашлица и гадене, според документацията от изследователи. Тъй като пациентката посочва, че е имала контакт с животни през последния месец, тя е включена в допълнителен скрининг, проведен в три болници в Източен Китай, фокусиран върху идентифицирането на зоонозни заболявания. Когато тестовите проби на жената са изследвани, учените откриват нещо неочаквано – вирус, който никога не е бил виждан преди, свързан с вирусите Hendra и Nipah, изключително фатални патогени от семейство, което обикновено не е известно с лесното си разпространение от човек на човек.

През следващите 32 месеца изследователи в трите болници изследват за този вирус при подобни пациенти, като в крайна сметка го откриват при 35 души, които имат редица симптоми, включващи кашлица, умора, главоболие и гадене, в допълнение към треската. Девет от тези пациенти също са били заразени с известен вирус, подобен на грип, така че източникът на техните симптоми е неясен, но изследователите смятат, че симптомите при останалите 26 може да са причинени от новия хенипавирус.

Някои от тя показват тежки симптоми като пневмония или аномалии на тромбоцитопения, състояние на тромбоцитите в кръвта, според Уанг, но техните симптоми бяха далеч от онези, наблюдавани при пациентите на Hendra или Nipah, и никой от групата не почина или не беше приет в интензивното отделение. Въпреки че всички се възстановиха, те не бяха наблюдавани за по-дългосрочни проблеми, добави той.

От тази група от 26, всички с изключение на четирима са фермери и докато някои са маркирани от същата болница като първоначално открития случай, много други са открити в Синян, на повече от 700 километра (435 мили) в Хенан.

Тъй като е известно, че подобни вируси циркулират в животни от югозападен Китай до Южна Корея, „не е изненадващо“ да се види разпространението при хора на толкова големи разстояния, обясни Уанг.

Нямаше „близък контакт или обичайна история на експозиция сред пациентите“ или други признаци на разпространение от човек на човек, пишат Уанг и колегите му в своите открития. Това предполага, че случаите са били спорадични, но са необходими повече изследвания, заключиха те.

След като разбират, че нов вирус заразява хората, изследователите, включващи базирани в Пекин учени и служители за контрол на болестите в Циндао, се заемат с работа, за да видят дали могат да разкрият какво заразява пациентите. Те тестват домашни животни на места, където пациентите са живели, за следи от минали инфекции с вируса и откриха малък брой кози и кучета, които може да са имали вируса преди.

Но истинският пробив дойде, когато тестваха проби, взети от малки диви животни, уловени в капани – и откриха 71 инфекции при два вида земеровки, което подтиква учените да предположат, че тези малки, подобни на гризачи бозайници може да са мястото, където вирусът циркулира естествено.

„Това, което остава неясно, е как вирусът е попаднал в хората“, коментира Уанг.

Ще има още проучвания за скрининг за хенипавирус Langya и те трябва да се проведат не само в двете провинции, където е открит вирусът, но и по-широко в Китай и извън него, смята ученият.

Националната здравна комисия на Китай не отговори веднага на искане за коментар относно това дали продължава наблюдението за нови инфекции с вируса.

Намаляване на риска

Смята се, че в световен мащаб 70% от възникващите инфекциозни заболявания са преминали в хората чрез контакт с животни – феномен, който според учените се е ускорил, тъй като нарастващите човешки популации се разширяват в местообитанията на дивата природа.

През последните две десетилетия в Китай се наблюдават големи огнища на нововъзникващи вируси, включително SARS през 2002-2003 г. и COVID-19 – и двата открити за първи път в страната и от вируси, за които се смята, че произхождат от прилепи.

Опустошителните ефекти от двете болести – особено от COVID-19, който до момента е убил повече от 6,4 милиона души по света – демонстрират важността на бързото идентифициране на случаи на нови вируси и споделянето на информация за потенциалните рискове.

Учените, които не участват в новото изследване, се съгласиха, че е необходима повече работа, за да се разбере вирусът Langya и да се потвърдят последните открития, и казаха, че откритието подчертава важността на проследяването кои вируси може да се разпространяват от животни към хора. Пуун от Хонконг смята:

„Тъй като този (нов хенипавирус) може да не циркулира само в Китай, споделянето на тази информация и позволяването на другите да се подготвят или да направят допълнително разследване в собствените си страни е важно.“

Учените казват, че трябва да се отговори на критични въпроси за това колко широко може да е разпространен новият вирус в природата, как се разпространява сред хората и колко опасен е за човешкото здраве – включително потенциала му да се разпространява между хората или да придобие тази способност, ако продължава да преминава от животни на хора.

Географският обхват на местата, където са открити инфекциите, „подсказва, че този риск от инфекция е доста широко разпространен“, коментира вирусологът Малик Пейрис, също от университета в Хонконг, добавяйки, че проучванията на други места в Китай и съседните страни са важни „за установяване на географския обхват на този вирус при животните (земеровки) и при хората“. Той също изтъкна, че последните открития намекват за големия брой неоткрити инфекции, които се разпространяват от дивата природа към хората, и необходимостта от систематични проучвания, за да се разбере не само този вирус, но и по-широката картина на човешката инфекция с вируси от дивата природа. Експертът поясни:

„Това е важно, за да не бъдем изненадани от следващата пандемия, когато – не ако – дойде.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments