Израел и Палестина: Членовете на ЕП призоваха за европейска инициатива за мир

0
42
Йерусалим
Йерусалим. Снимка: Pixabay

Членовете на ЕП призовават за европейска инициатива за мир, съобщиха от европейската пресслужба. Те посочиха:

Непоколебима подкрепа за решение, постигнато чрез преговори за създаването на две държави
– Членовете на ЕП призовават за незабавно прекратяване на незаконните израелски селища
– Израел има право да се бори срещу актове на насилие и да защитава цивилното си население
– В Палестина трябва да се проведат дълго отлаганите избори.

ЕС следва да организира международна конференция, която да върне решението за две държави в правилния път, за да се възстановят политическите перспективи за дълготраен мир.

В резолюция, приета днес, Европейският парламент призова за прекратяване на продължителния израелско-палестински конфликт и окупацията на палестинските територии чрез възобновяване на истински мирни преговори.

Като потвърждават непоколебимата си подкрепа за договорено решение, основано на съществуването на две държави въз основа на границите от 1967 г. с две суверенни демократични държави и с Йерусалим като столица на двете страни, членовете на ЕП призовават международната общност да подкрепи Израел и Палестина в преговорите, които биха довели до окончателно споразумение за статут и взаимно признаване.

Членовете на ЕП, припомнят, че съгласно международното право селищата са незаконни и призовават за незабавното прекратяване на строителството им. Те подчертават, че неотдавнашните решения за създаване на нови селища допълнително подкопават перспективите за жизнеспособно двудържавно решение.

Парламентът категорично осъжда продължаващия тероризъм срещу Израел и напълно признава основателните опасения на Израел по отношение на сигурността и правото му да се бори срещу актове на насилие и да защитава цивилното си население.

Всички актове на насилие, включително диспропорционалното използване на сила при военни операции от страна на израелските отбранителни сили, терористичните нападения срещу невинни цивилни граждани и нападенията срещу граждански инфраструктури, трябва да бъдат незабавно прекратени, настояват членовете на ЕП. Те посочват засилването на насилието от страна на заселници и безразборните атаки, извършвани от палестински въоръжени групи, в т.ч. Хамас, „Ислямски джихад в Палестина“ и Народния фронт за освобождение на Палестина.

Членовете на ЕП призовават за провеждане на дълго отлаганите президентски и парламентарни избори в Палестина, които за последен път се проведоха съответно през 2005 и 2006 година, и настояват Израел да позволи тези избори да се проведат в Източен Йерусалим. Те настояват, че Европейският съюз и Европейският парламент трябва да могат да наблюдават тези избор, ако бъдат поканени.

В заключение, признавайки ролята на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в предоставянето на жизненоважни услуги на палестинските бежанци, членовете на ЕП отново подчертават значението на образованието за изграждането на перспективи за решение, основано на съществуването на две държави.

Те подчертават, че всички учебници и учебни материали, подкрепяни със средства на Европейския съюз, трябва да бъдат в съответствие със стандартите на ЮНЕСКО за мир и толерантност и че финансирането от ЕС ще трябва да бъде спряно, ако има ясни и обосновани доказателства за злоупотреба.

Резолюцията беше приета с вдигане на ръка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments