Израел и ОАЕ сключиха историческа сделка за нормализиране на отношенията си

0
190
Дубай, ОАЕ.
Снимка: Пиксабей

Израел и Обединените арабски емирства постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията си, като Израел се съгласи да прекрати противоречивите си планове за анексиране на части от окупирания Западен бряг, съобщава “BBC”В изненадващо изказване на американския президент Доналд Тръмп, който помогна за посредничеството помежду им, страните нарекоха споразумението “историческо” и го определиха като пробив към мира.

Досега Израел не е имал дипломатически отношения със страните от Арабския залив.  Но споделените притеснения за Иран доведоха до неофициални контакти между тяхСъобщава се, че палестинските лидери са изненадани от случващото се. Говорител на президента Махмуд Абас заяви, че сделката е “измяна”, а палестинският посланик в ОАЕ е повикан.

Президентът Тръмп нарече сделката между премиера Нетаняху и престолонаследника в Абу Даби Мохамед бин Заед Ал Нахаян “наистина исторически момент”. Така се бележи едва третата израелско-арабска мирна сделка след обявяването на независимостта на Израел през 1948 г., след Египет и Йордания.

“Сега, когато ледът е вече счупен, очаквам повече арабски и мюсюлмански страни да последват Обединените арабски емирства”, заяви той пред репортери в Овалния кабинет, като заяви, че ще има церемония по подписване в Белия дом през следващите седмици.

По-рано, в отговор на съобщението в туитър на президента Тръмп, Нетаняху на свой ред написа на иврит: “Исторически ден”.

Външнополитическа победа?

В телевизионно обръщение Нетаняху заяви, че е “забавил” плановете за анексиране на Западния бряг, но тези планове остават “на масата”. Документът би направил някои райони на Западния бряг официално част от Израел.

“Няма промяна в моя план за прилагане на нашия суверенитет към Юдея и Самария (Западния бряг) в пълна координация със САЩ. Аз съм ангажиран с това. И не подлежи наа промяна. Напомням ви, че бях този който постави на масата въпроса за суверенитета над Юдея и Самария. Този въпрос остава на масата”, подчерта той.

Бенямин Нетаняху каза, че Израел ще си сътрудничи с ОАЕ при разработването на коронавирусна ваксина, в енергетиката, водата, опазването на околната среда и в много други области. Анализаторите твърдят, че сделката може да означава външнополитическа победа за президента Тръмп, който ще се стреми към преизбиране през ноември, и да даде личен тласък на премиера Нетаняху, който е даден на съд за предполагаема корупция.

И двамата лидери видяха, че оценките им за одобрение спадат поради предприетите мерки за пандемията от коронавирус. А в Израел някои десни представители, които искат да анексират Западния бряг, изразиха гняв заради съобщението. Посланикът на ОАЕ в САЩ Юсеф Ал Отайба заяви, че сделката с Израел е “победа за дипломацията и за региона”, добавяйки: “Това е значителен напредък в арабско-израелските отношения, който намалява напрежението и създава нова енергия за позитивна промяна.”

Старшият съветник на Тръмп Джаред Кушнер заяви, че не смята Израел да продължи напред, с каквото и да било анексиране, преди да го обсъди първо със САЩ. Той каза, че очаква взаимодействия “много бързо” между Израел и Обединените арабски емирства.

Египет подписа споразумение с Израел през 1979 г., а Йордания през 1994 г. Мавритания също установи дипломатически връзки с Израел през 1999 г., но замрази споразумението през 2009 г.

Какво е договорено?

През следващите седмици делегации от Израел и ОАЕ ще се срещнат, за да подпишат двустранни сделки по отношение на инвестициите, туризма, директните полети, сигурността, телекомуникациите, технологиите, енергетиката, здравеопазването, културата, околната среда, създаването на реципрочни посолства и други области на взаимно сътрудничество по изгода.

“Отварянето на директни връзки между две от най-динамичните общества в Близкия Изток и развитите икономики ще преформира региона чрез стимулиране на икономическия растеж, засилване на технологичните иновации и изграждане на по-близки отношения между хората”, се казва в съвместното изявление.

Израел също ще “спре декларирането на суверенитет над очертаните области” във Визията на президента Тръмп за мир между Израел и палестинците, в която подкрепя израелския план за анексиране на еврейски селища на Западния бряг и стратегическата долина на Йордания.

Палестинците предупреждават, че подобен ход ще унищожи надеждите им за жизнеспособна бъдеща независима държава и ще наруши международното право – позиция, подкрепена от голяма част от международната общност.

Държавният министър на външните работи на ОАЕ Ануар Гаргаш заяви, че признаването от ОАЕ на Израел е “много смела стъпка” за спиране на “взривоопасната времева бомба” от анексирането на Израел на Западния бряг. Той заяви, че ОАЕ вижда това като “спиране на анексията, а не пришпорване”.

Попитан за критиката на палестинците за хода на ОАЕ, той призна, че регионът е много поляризиран и очакваше да чуе “обичайните отзиви”. “Агонизирахме се заради това”, каза той, но в крайна сметка се реши “да го направим”.

В съвместното изявление се казва, че Израел ще “съсредоточи усилията си сега върху разширяване на връзките с други страни от арабския и мюсюлманския свят” и че САЩ и ОАЕ ще работят за постигането на тази цел.

ОАЕ и Израел също ще се присъединят към САЩ за стартиране на “Стратегическа програма за Близкия изток”, като тримата лидери отбелязват, че “споделят подобна перспектива по отношение на заплахите и възможностите в региона, както и споделен ангажимент за насърчаване стабилност чрез дипломатически ангажименти, засилена икономическа интеграция и по-тясно координиране на сигурността”.

Как реагираха другите?

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че е имал дълбока надежда, че анексията няма да продължи напред в Западния бряг и днешното споразумение за спиране на тези планове е добре дошла стъпка по пътя към по-мирен Близък изток.

Египетският президент Абдул Фатах ал-Сиси приветства сделката, докато външният министър на Йордания Айман Сафади заяви, че споразумението може да помогне за продължаване на прекъснатите мирни преговори.

Висшият палестински служител Ханан Ашрауи обаче осъди сделката, като каза, че ОАЕ “е излязъл на открито относно тайните си сделки / нормализиране с Израел” и пожела на принц Мохамед: “Нека никога да не бъдете разпродадени от вашите “приятели”.

Външното министерство на Иран нарече споразумението “срамно”, информира държавната информационна агенция IRNA. А в Газа войнствената група Хамас нарече сделката “намушкване в гърба на нашия народ”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments