Износът на България за Великобритания бележи ръст от 15% за година

0
32
Среща
Среща. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Двустранната търговия между България и Великобритания за миналата година възлиза на 1.2 млрд. евро, което е ръст от 23.8 % спрямо предходната. Износът ни за същия период достига пикова стойност от 723.6 млн. евро и нараства с 15.3 %.

Това стана ясно по време на среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и изпълнителния директор на Британско-българската бизнес асоциация /БББА/ Десислава Митева. Двамата се обединиха около идеята на Асоциацията за създаване на Експортен хъб, който да помага на български иновативни и високотехнологични компании да се развиват на британския пазар.

„Интернационализация на малките и средни компании е един от основните ни приоритети. Чрез Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/ към Министерството на иновациите и растежа /МИР/ се организират търговски мисии и изложения, за да се помогне на българския бизнес да излезе на външни пазари“, подчерта министър Пулев.

Той допълни, че през последните месеци се работи активно и за българските стартиращи и високотехнологични компании е осигурен ресурс по новите програми, които МИР управлява. Министър Пулев напомни, че ведомството издава вече и т.нар. „стартъп-виза“, която дава възможност за привличане на високотехнологични инвеститори извън ЕС, които да регистрират иновативен бизнес по облекчена процедура у нас.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments