Изкуство под звездите: Отворени врати в Европейската нощ на музеите в България

0
105
Българска народна носия
Българска народна носия. Снимка: Национален исторически музей

Тази година европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите, който се отбелязва на 18 май. Международният ден на музеите е честван за първи път през 1978 г. и има за цел да повиши информираността за важната роля на музеите в обществото. Европейската Нощ на музеите, организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата, бързо набира популярност и се разпространява в цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.

Целта на инициативата е да привлече възможно най-широк кръг от хора, предоставяйки им възможността да се докоснат до експонатите и творбите, представени в музеите и галериите. Специално внимание се обръща на младата аудитория чрез представянето на атрактивни и необичайни програми, които освен запознаване с културното наследство, предлагат и други културни прояви.

Националната програма, изготвена от дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата, включва тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви. В инициативата ще участват 61 държавни и общински музеи и художествени галерии от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход.

Националният военноисторически музей ще участва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“ с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите. Посетителите ще имат възможността да разгледат една от най-богатите музейни колекции в страната, да преоткрият малко известни факти за емблематични експонати и да запазят спомена от тазгодишното издание на Нощта на музеите със селфи в специално обособен за целта кът.

Нощта на музеите е отворена за всички и предлага уникална възможност да се докоснете до културното наследство и да се насладите на разнообразни културни прояви.

Предстои ви пътуване до Барселона? Вижте кои музеи да посетите задължително

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments