Изкуствените Интелекти, контролиращи оръжията, могат да убият случайно милиони хора

0
71
Военен робот
Военен робот. Снимка: Уикипедия

Множество китайски експерти и политици се опасяват, че стратегията във въоръжаването, контролирано от изкуствен интелект, може един ден да доведе до война.

Според тях размитите граници на кибервойната могат да повлияят на начина, по който армиите виждат конфликтите.

Китайските власти все повече възприемат автономните оръжия като заплаха за световния мир. Това сочи нов доклад на Центъра за Нова Американска сигурност. Грегъри Алън, един от основните автори на доклада казва, че сценарият, който му е бил описан от представител на китайските власти, се състой в започването на случайни военни действия, свързани с използването на дрон.

Тъй като страните се стремят да овладеят ползите от изкуствен интелект в различни области, включително военни, много експерти се страхуват, че международните стандарти, които ръководят начина, по който държавите общуват, стават ненужни, което би довело до объркване и потенциални конфликти.

Без международна разпоредба, указваща ясно рамките на използване на военни автономни екипировки, рискът тяхното поведение да бъде зле интерпретирано от хората е голям, което от своя страна може да доведе до военни действия.

САЩ и Китай са двете суперсили, които разполагат с нужните ресурси да разработят този тип съоръжения. И, ако Китай има достъп до повече данни, то САЩ са доста напред в областта на чиповете, необходими за обработката на потока данни, които захранват изкуствения интелект, посочва Дейли Джейк Шоу.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments