Изготвя се наредба за производството на традиционна храна в домашни условия

0
115
Хляб
Хляб. Снимка: Pixabay

До месец Министерството на земеделието трябва да предложи Наредба за производството на традиционна храна в домашни условия, както и за реда, по който се предлага на пазара. По непотвърдени данни всеки четвърти гражданин у нас си приготвя различни традиционни стоки и после ги продава на фермерски пазари.

Сред традиционните родни продукти се нарежда траханата. Тя се замесва с квас, ферментация ѝ, която трае няколко дни, и придава леко кисел вкус и специфичен аромат. От 2 години младо семейство произвежда трахана, триеница и юфка в малък цех в Хасково. Спазва се технологията на предците ни и заради това стоката е максимално чиста, естествена и здравословна, предава „БНТ“.

Производителите покриват исканията за регистрация на промишлен цех в Българска агенция по безопасност на храните. За да облекчи процедурата, работна експертна група към Министерството на земеделието работи по специална наредба.

„Това, което е съществено за предлагането на храни, е проследимостта, тоест да има някакви записи – откъде идва тази храна, какви са съставките и контрол на температури, на хигиената. Най-вероятно ще има една дигитална система, която ще облекчи процесите на контрол в агенцията по храните и ще позволи дори на най-миниатюрните производители, които искат да предложат на пазара няколко килограма продукция да се впишат.“, обясни ръководителят на групата Гергана Кабаиванова.

„Няма официална статистика на този пазар, тъй като в момента той е в сферата на сивата икономика, но това, което ние експертите можем да предположим, е че близо 1/4 от населението практикува домашно производство на храни и би имала интерес да го предложи на пазара.“, добави тя.

Страната ни е единствената в Европейския съюз, в която производството на домашна храна все още не е регламентирано.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments