Изчезналата радиоактивна капсула е открита в Австралия

0
48
Капсулата
Капсулата. Снимка: Department of Fire and Emergency Services WA, Facebook

Властите в Австралия съобщиха, че са успели да открият малка радиоактивна капсула, която е изчезнала миналата седмица. По техни думи службите за спешна помощ буквално са намерили „игла в купа сено“. Мащабното издирване е започнало, когато обектът е изчезнал, докато е бил транспортиран по 400-километров маршрут през територията на щата Западна Австралия.

Минният гигант „Rio Tinto“ се извини за загубата на устройството, което се използва в минното оборудване и представлява сериозна опасност за човешкото здраве, ако с него бъде боравено неправилно. Капсулата, която е с диаметър 6 мм и дължина 8 мм, съдържа малко количество цезий-137, който може да причини увреждане на кожата, изгаряния или радиационна болест.

По време на търсенето аварийните служби са използвали специализирано оборудване, включително детектори за радиация. При обявяването на находката по-рано днес щатските служби за спешна помощ отдадоха дължимото на „екипната работа между агенциите в условията на привидно непреодолими трудности“.

Устройството е било използвано в мина в отдалечения регион Кимбърли. По-рано от „Rio Tinto“ обещаха да започнат разследване на случилото се. Районът, в който е била търсена изгубената капсула, е огромен. Територията му се равнява приблизително на разстоянието от Джон О’Гротс в Шотландия до Ландс Енд в Корнуол или от Вашингтон до Орландо, Флорида.

Твърди  се, че капсулата вероятно е изчезнала преди две седмици. Устройството е част от уред за измерване на плътността, който е често срещан в минната индустрия. То е било използвано в мината в Гудай-Дари, която се експлоатира от гиганта „Rio Tinto“ в отдалечения регион Кимбърли. Опасният предмет е трябвало да се транспортира от фирма подизпълнител, която го е взела от мината на 12 януари, за да го премести в склад, който се намира в североизточните предградия на Пърт. При разопаковането му за проверка на 25 януари обаче е установено, че измервателният уред е счупен, а радиоактивната капсула е изчезнала. Липсвали са и един от четирите монтажни болта и няколко винта. Властите обясниха, че вибрациите по време на транспортирането може да са причинили разхлабване на болтовете, което е позволило на капсулата да падне през пролуките в корпуса и камиона.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments