Изборите в Турция протичат спокойно, декларации се попълват и извън секциите след указание на ЦИК

0
54
Секцията в град Адана в Турция
Секцията в град Адана в Турция. Снимка: Искра.бг

Изборите в Турция за момента протичат спокойно. Единствено в Истанбул и Измир е имало напрежение, но то е било потушено от представители на родолюбците, които заминаха за югоизточната ни съседка, за да бранят честността на българския вот. Те са 400 души като част от тях отпътуваха за Турция в петък, а останалите – в събота. Организирани са от Константин Бачийски и „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/. Сред българите, които бранят вота в югоизточната ни съседка, има представители и на други неправителствени организации.

Стефан Петров /ОЗБГ/
Стефан Петров /ОЗБГ/. Снимка: Искра.бг

Проблемът на тези избори зад граница е, че в Методическите указания на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за гласуването както с машини, така и с хартиена бюлетина, е записано, че декларациите могат да се попълват не само в секциите и то собственоръчно, а независимо къде това е било направено. В Турция има разкрити рекорден брой секции за тези избори – 166. В повечето от тях се гласува с машина.

Бисер Русимов /ОЗБГ/
Бисер Русимов /ОЗБГ/. Снимка: Facebook

В Методическите указания на ЦИК за гласуване в чужбина с хартиена бюлетина е записано следното:

„4.3. Действия на СИК, ако избирателят не фигурира в списъка за гласуване
Българските граждани с избирателни права, които не са включени в списъка за гласуване, се дописват от СИК и се допускат до гласуване след представяне на документ за самоличност или удостоверението по чл. 263, ал. 2 ИК и представена декларация (Приложение № 29-НС от изборните книжа). Декларацията се приема независимо къде е попълнена или подписана от избирателя. Декларациите (Приложение № 29-НС от изборните книжа) се прилагат към списъка за гласуване и са неразделна част от него. Член на СИК вписва в допълнителната страница на списъка за гласуване собствено, бащино и фамилно име, ЕГН, вид и номер на документа за самоличност, след което допуска избирателя до гласуване.“

В Методическите указания на ЦИК за гласуване в чужбина с машини е записан абсолютно същия текст. Това води до ситуации, като тази в турския град Адана, където пред една от избирателните секции има човек, който попълва декларациите на български език на желаещите да гласуват. Това става възможно, защото няма изискване те да нанесат данните си собственоръчно. Трябва единствено да положат своя подпис под документа.

Всичко това става възможно с решението на държавата и благоволението на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ /ИТН/ и „Възраждане“. По този начин хора, които не знаят български език, определят статуквото и политическата ситуация в България.

Правилата досега бяха писани от ГЕРБ и ДПС, а сега на тяхна помощ се включиха и от ИТН и „Възраждане“, като масово хората са на мнение, че тези четири политически формации са едно цяло кълбо от конци, които не могат да бъдат разплетени.

Очаква се към края на изборния ден да се появи напрежение при гласуването в Турция, но ако декларациите продължават да се попълват по този начин – извън изборните помещения, може това да не се случи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments