Ивайло Вълчев: Темата за президентска република тепърва ще бъде актуална

0
58
Ивайло Вълчев
Ивайло Вълчев. Снимка: Скрийншот от 7/8 TВ

Законът за референдумите у нас е по-скоро рестриктивен документ, който отказва хората и от ПП „Има такъв народ“ се опитаме да променим това. Това заяви пред „БНР“ депутатът Ивайло Вълчев, който коментира преговорите за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. 

Той уточни, че темата с допитването до народа относно промяната на държавното държавното устройство от парламентарна към президентска република, остава отворена.

„Разговорът ще става все по-отворен, защото системата в момента сама доказва нашата теза. Дори сегашното Народно събрание, вършейки работата си по този начин, с тези безкрайни консултации, доказва че системата не позволява един нормален политически живот. При една президентска република спечелилата от изборите партия вече щеше да има назначен министър-председател от президента, да се съставя правителство и да се работи“

Според него в период на инфлация и външна несигурност е нормално по-големи идеи да „не бъдат толкова вкусни за ежедневно обсъждане“, но в случая действителността прави тази тема актуална. Поради тази причина от партията на Слави Трифонов не приемат неслучването на референдума като някаква загуба, тъй като според тях тепърва ще бъдат водени разговори в тази посока. 

Той допълни, че от „Има такъв народ“ ще продължат с преговорите и „няма да затворят нито една врата, преди да види какво стои зад нея“, но в същото време бе категоричен, че обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ няма да получи тяхната подкрепа

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments