Иванов: Знаем каква е ситуацията в сектора, затова и помощите са в безпрецедентни размери

0
28
Иван Иванов в Пловдивско
Иван Иванов в Пловдивско. Снимка: Министерство на земеделието

„Знаем в каква тежка ситуация се намира земеделският сектор както в резултат на войната в Украйна, така и заради увеличаването на разходите за фуражи, торове, газ. И искам да ги уверя лично, на място, че правим всичко необходимо и възможно, за да ги подкрепим.“

Това обяви министърът на земеделието Иван Иванов при посещението си в една от най-големите овцеферми в района на Съединение с над 2000 овце майки. Той подчерта, че тази година се отпуска безпрецедентна държавна помощ за подпомагане на стопаните, като само до този момент преведените средства са близо 200 милиона лева

Аграрният министър информира, че до края на юни ще бъде преведена и COVID помощта, за която миналата седмица бе получена нотификация от Европейската комисия (ЕК).

„Бюджетът е 143,5 милиона лева и предстои следващата седмица да започне приемът на документи“, уточни той.

По думите му процедурата ще бъде максимално облекчена и ускорена, за да могат фермерите бързо да получат парите.

„Освен това ЕК е разработила и механизъм за държавна помощ с бюджет до 35000 евро на стопански субект, като има възможност и за акумулация по различни дейности, с което подкрепата може да достигне 400 000 евро за предприятие“, посочи още д-р Иванов.

Той уточни, че следващата седмица ще бъде изработен механизъм и ще бъдат направени изчисления на необходимите средства. Според него те може да бъдат заложени в актуализацията на бюджета и тези пари земеделските стопани могат да бъдат допълнително подкрепени за преодоляване на негативите, причинени от войната в Украйна.

Министърът обясни още, че друго решение на ЕК е отпускане на бюджет от резервния фонд на обща стойност 500 милиона евро, от които България ще получи 10,6 милиона евро.

„Тази сума ще може да бъде увеличена с 200%, ще се направят изчисления и това също може да бъде предвидено в актуализацията на държавния бюджет“, обясни д-р Иванов.

Той допълни, че България заедно с 12 държави-членки е попълнила обща декларация, за прехвърляне на средства от втори стълб ПРСР до 5% от разходите за 2020 и 2021 година. По думите му това са около 35 милиона евро, които също ще бъдат дадени като директна помощ на земеделските производители. Министърът подчерта, че България продължава да настоява за разработване на отделна помощ подобно на COVID мярката, както и искаме увеличаване на размера на де минимис, защото тази година вече сме достигнали максимума.

„Водим разговори с Министерство на финансите да се отпусне кредитна линия, гарантирана от държавата, която също да бъде в помощ на земеделските стопани. Тя ще е със сериозен размер и ще бъде менажирана от Държавен фонд „Земеделие“, съобщи Иванов.

В рамките на работното си пътуване министърът посети една от големите оранжерии в Първомай. Стопанството е разположено върху 630 дка с 240 дка отопляеми стоманено-стъклени оранжерии. Той коментира, че фермата за родни краставици и домати показва какви са възможностите на нашето земеделие. Аграрният министър подчерта, че 100% от продукцията на оранжерията е предназначена на българския пазар.

„Тя е пример, който ние считаме, че трябва да стане практика. С реализацията на новия Стратегически план, където съфинансирането е увеличено до 60%, се цели именно да направим модерно българско земеделие“, посочи още земеделският министър.

На срещата бяха обсъдени най-наболелите проблеми и предизвикателства пред производството на фона на безпрецедентно увеличените разходи за отопление, торове, семена, работна ръка и т.н. Бе детайлно коментиран начинът на разпределение на ставките по COVID при оранжерийното производство, така че да отговарят на реално извършените и доказани със счетоводни документи производствени разходи.

В делови порядък министър Иванов запозна и покани производителите от сектора да вземат активно участие в предстоящата среща на 20.04.2022 г. в Министерството на земеделието във връзка с Мярка 4.1. от ПРСР, схемите за училищен плод, възможностите за засилен фитосанитарен контрол при вноса на плодове и зеленчуци, както и на 28.04.2022 г. с представители на търговските вериги. Теми на разговорите бяха и нови схеми за подпомагане както с европейски, така и с държавни средства, за да се компенсират загубите на земеделците от повишаване на цените на торове фуражи и енергийни източници. Участвалите в срещите земеделци изразиха благодарност към ръководството на Министерство на земеделието за мерките в подкрепа на сектора и открития диалог, съобщиха още от ведомството. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments