Иванов: Повредени съоръжения на „Напоителни системи“ са причината за наводненията

0
29
Иван Иванов
Иван Иванов. Снимка: Скрийншот от видео на "БНТ"

Повредени съоръжения на „Напоителни системи“ са спомогнали за щетите, причинени от валежите в няколко различни области на страната. Това съобщи пред „БНТ“ министърът на земеделието Иван Иванов. Той обясни, че в момента се търси начин дигите спешно да бъдат възстановени. Иванов каза още, че очаква днес да бъде намерено решение на проблема с разрушените при дъждовете съоръжения. По всяка вероятност те ще бъдат укрепени за сметка на Фонда за бедствия и аварии.

Критичната обстановка след валежите ще бъде обсъдена днес на среща при премиера Кирил Петков, в която ще вземат участие и министърът на земеделието и този на вътрешните работи.

Иванов обясни още, че ситуацията в критичните райони се следи постоянно и се очаква водите да спаднат, за да започне възстановяването на повредените диги.
Министърът призова всеки стопанин, на когото са били нанесени щети, да ги декларира пред съответната земеделска служба. Само по този начин той може да получи обезщетение.

От страна на Министерството на земеделието Иванов обеща, че ще има промяна в начина на работа на всички служби. Така подкрепата за производителите ще се превърне в реален приоритет.

По отношение на негодните съоръжения на „Напоителни системи“ ще се търси начин за справяне със ситуацията и чрез европейско финансиране.

В по-дългосрочен план основна цел на новия земеделски министър остава възстановяването на производството на плодове и зеленчуци с висока добавена стойност у нас – така, както е разписано в коалиционното споразумение.

Иванов обеща още, че мнението на земеделските производители ще бъде взето предвид при съставянето на Стратегическия план за развитието на земеделските райони. Освен това решенията за части от този план ще бъдат входирани и в Народното събрание, за да не се вземат еднолично. Именно депутатите ще са тези, които ще определят размера на земеделските субсидии и таваните на плащанията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments