Иван Гешев предлага промени в НПК с цел намаляване на формализма в наказателния процес

0
170
Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: Прокуратура на Република България

Станаха ясни промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предлага главният прокурор Иван Гешев. Те са били входирани в парламента и в Министерския съвет. Основната им цел е намаляване на формализма в наказателния процес.

Едно от измененията предвижда роднина, който веднъж е дал показания срещу свой близък – брат, сестра, майка, баща, деца, съпрузи, да не може да се отказва от тях. По сега действащия закон това е напълно възможно, предаде „24 часа“.

Такъв беше случаят с брата на Йоан Матев, който е подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина в София. Пред разследващите Марсел Матев беше разказал какво му е споделил неговия брат, дори ги заведе до шахтата, където е бил изхвърлен ножа. Пред съда обаче той се възползва от правото си да не свидетелства и така на практика се отказа от показанията си.

Според експертите, изготвили предложенията, тази възможност в законодателството противоречи на принципа за разкриване на обективната истина.

Другото предложение е да се предвиди, че не всяко формално нарушение при събирането на доказателството води до тяхната негодност, защото това пречи да бъдат изпратени в затвора хора, за които е ясно, че са извършили съответните престъпления.

Има и предложение, което също е съществено и засяга поемните лица. Тъй като набирането на такива лица е изключително трудно, се предвижда да се замени в законодателството термина „поемни лица“ с „поне едно поемно лице“.

Освен това главният прокурор иска да се предвидят по-дълги срокове за използване на специални разузнавателни средства при разследването на извършването на тежко умишлено престъпление. Сега той е до 2 месеца с възможност за удължаване с не повече от 6 месеца. Идеята е по делата за организирани престъпни групи срокът да стане до 4 месеца, с възможност за удължаване до една година. А за служител под прикритие – до 6 месеца с възможност за удължаване до 12 месеца.

Има предложение и за касационната проверка. Идеята е тя да бъде извънредна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments