Иван Брегов: ВСС може още днес да поиска освобождаването на Иван Гешев

0
46
Иван Гешев
Снимка: Скрийншот от видео на Novini.bg

Висшият съдебен съвет може още днес да предложи на президента Румен Радев Иван Гешев да бъде освободен от поста главен прокурор. Тази теза застъпи пред „БНР“ Иван Брегов от Института за пазарна икономика. Според него защитата на обвинител номер едно е много слаба. Така той коментира думите на Гешев, че исканията на правосъдния министър Надежда Йорданова нямали основания и, че го атакували докато престъпността в България растяла.

Брегов обясни още, че за всички прокурори, следователи и съдии има предвидени различни по степен наказания, които те могат да понесат. А когато говорим за главния прокурор и председателите на върховните съдилища изискванията са особено високи и затова всяко тяхно действие се отразява пряко върху престижа на съдебната власт. Затова то трябва да бъде много строго наказано.

Брегов е категоричен, че в подадения от Надежда Йорданова сигнал има основания, защото в него са посочени конкретни факти, които ВСС трябва да провери. Затова той е на мнение, че решение може да бъде взето още през днешния ден. А самият ВСС е свободен да постъпи както прецени за добре.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments