Испанската полиция разби работилница за изработка на 3D принтирани оръжия

0
81
Оръжие
Снимка: Pixabay

Испанската полиция съобщи, че е извършила акция и е установила незаконна работилница, която произвеждала 3D принтирани оръжия, информира “BBC”.

Два 3D принтера, заедно с частите на пистолета, реплика на автомат, два тазера и мачете бяха сред предметите, открити при претърсването в Санта Крус де Тенерифе, на Канарските острови. Полицията съобщава, че е намерила и ръководства за тероризъм и градската партизанска война, както и чисти материали за супрематизъм.

Това е първата подобна работилница, открита в Испания, казват служители. Предполагаемият собственик на работилницата е обвинен в незаконно притежание на оръжия и експлозиви. Според испанския вестник El País собственикът е испанец и е работил като администратор на старчески дом на острова.

В изявление (на испански) полицията казва, че операцията е започнала, когато разследващите са научили за човек, който се опитва да продава огнестрелни оръжия и експлозиви по интернет. Разследването ги отвежда до Тенерифе и когато агентите нахлуват в работилницата, намират изрядно работещ 3D принтер, „който тъкмо отпечатвал късата рама на пушката, която била практически завършена“.

Другите иззети материали включват повече от 30 ръководства по теми като как да се правят домашни експлозиви и как да се произвежда огнестрелно оръжие чрез 3D печат, се казва още в изявлението на местната полиция.

Операцията е от миналия септември, но разследващият съдия е наредил подробностите да бъдат запазени в тайна и подробности за акцията бяха разкрити едва тази неделя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments