Испания обяви извънредни избори на 28 април

0
222
Педро Санчес. Снимка: wikimedia commons
Педро Санчес. Снимка: wikimedia commons

Испанският премиер Педро Санчес обяви провеждането на предсрочни парламентарни избори на 28 април, след като каталунските националисти оттеглиха подкрепата си за бюджета на социалистическото правителство, предаде Би Би Си.

Това се случва само осем месеца след като Санчес встъпи в длъжност, оглавявайки правителство на малцинството, което разчиташе на подкрепата на представителите на Каталуня.

Проучванията на общественото мнение сочат, че нито една партия няма да спечели ясно мнозинство. Но консерваторите и крайно дясната партия „Вокс“ се очаква да се справят добре. Социалистите на Санчес може и да получат най-голям брой гласове на евентуални избори, но Народната партия, „Граждани“ и крайнодясната „Вокс“ също биха могли да формират мнозинство. Те вече го направиха в най-голямата провинция Андалусия, където „Вокс“ стана и първата крайнодясна партия, влязла в испански парламент, от смъртта на Франсиско Франко.

Изборите ще се състоят по-малко от две години преди редовните, които трябваше да са в края на 2020 г., но по-малко от година след като премиерът пое властта от консерватора Мариано Рахой. Също така, те ще бъдат само месец преди европейските избори.

Напрежението в испанската политика се усили, след като десните партии нападнаха социалистическото правителство заради мекия според тях тон към исканията за самоопределение на Каталуня.

В резултат Санчес втвърди тона, но това предизвика каталунските партии, представени в националния парламент, които гласуваха против бюджета му и той изгуби крехкото си мнозинство, с което би могъл да остане на власт.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments