Искрен Веселинов, ВМРО: „АЕЦ „Белене“ или „Козлодуй“, или дъвка за наивници?

0
41
Искрен Веселинов
Искрен Веселинов. Снимка: ВМРО

„На България е нужна АЕЦ „Белене“ (не само заради вложените в нея милиарди), нужен е и нов блок в АЕЦ „Козлодуй“! Всичко друго е компромис!“

Това написа в своя Фейсбук съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов, изразявайки ясно позицията си. 

Повод за нея стана поредният дебат около това дали да се даде нов старт на строежа на АЕЦ „Белене“, или да се направят инвестиции в нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

„А въпросът изобщо не е „или“. Поне за нас във ВМРО, а и за всички, желаещи да се развива ядрена енергетика в България. Двата проекта могат да се развиват едновременно – единият чрез стратегически инвеститор и контролен пакет акции за държавата, а другият – финансиран от АЕЦ „Козлодуй“ със собствени средства“, обосновава тезата си Веселинов.

Той припомня и че във втория мандат на Борисов коалиционните му партньори от либералната десница (тогава РБ, днес ДБ) спряха „Белене“, а като основен мотив беше посочена неизгодната цена от 16 ст./киловатчас. Днес тя се търгува на тройна и нищо не вещае нещата да се променят към добро за потребителите. Но пък това е шанс за България да привлече инвеститори, защото няма много ядрени проекти в Европа в толкова напреднала фаза – с одобрени площадки и действащ ОВОС.

Ние от ВМРО винаги сме имали категорична позиция по темата с развиването на ядрената енергия в България. Припомняме, въпросът с ядрените мощности беше повдигнат от нас още през 2002 година, казва съпредседателят на партията. Както и че именно по инициатива на ВМРО през 2005 година бяха събрани 500 хил. подписа против затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава обаче референдум не беше проведен.

През 2012 г., отново по инициатива на ВМРО, прави ретроспекция Веселинов, беше повдигната темата за нови ядрени мощности в държавата ни с цел подсигуряване на енергийната ни независимост. Това беше единственият до момента обществен вот по темата, макар и доста изкривен откъм въпроси и информационна кампания от страна на държавата.

В същото време, вземайки предвид напредващата енергийна криза в Европа, Eвpoпeйcĸият cъюз заговори за инвecтиции от 500 милиapдa eвpo в aтoмни eлeĸтpoцeнтpaли oт нoвo пoĸoлeниe дo 2050 гoдинa, което тепърва предстои да разберем как ще се съчетае с идеологията на налаганата усърдно, макар и доста спорна „Зелена сделка“.

Прилагаме пълния текст на публикацията без редакторска намеса:

„АЕЦ „Белене“ или „Козлодуй“, или дъвка за наивници?

Гледам вчерашните „напрежения“ в управляващата коалиция и се чудя да се смея ли или да плача. Помни ли някой, че в 44-тото НС рестартирахме проекта „Белене“, че се търсеха инвеститори, които да не ощетяват държавата или потребителя, че реално имаше такива, но нещата се забавиха и затихнаха безславно, когато правителството взе да се клати? Впрочем Тръмп вече беше сдал властта и Чичо Сам недвусмислено скръцна със зъби, а на ГЕРБ толкова им трябваше. Сега от БСП решиха да бранят проекта – похвално, но и те знаят, че няма да стане, защото са част от правителство, на което бабуваше посланика от „Козяк“. Малко игра с публиката не вреди обаче, а и „Белене“ срещу „Козлодуй“ е нещо като „Левски“ срещу ЦСКА – всеки си има фенове. Министърът на екологията обаче е „зелен“ и мрази мирния атом точно колкото и въглищните централи, та шансът за бърз старт на който и да е от двата проекта изглежда утопия.

А въпросът изобщо не е „или“. Поне за нас във ВМРО, а и за всички, желаещи да се развива ядрена енергетика в България. Двата проекта могат да се развиват едновременно – единият чрез стратегически инвеститор и контролен пакет акции за държавата, а другият – финансиран от АЕЦ „Козлодуй“ със собствени средства. Вървим към бъдеще с много електромобили и растяща консумация на ток. „Зелената сделка“ е на път да извади от употреба огромни енергийни мощности, които не могат да бъдат заместени от солари и перки за огромно нещастие на зеленистите.

Когато във втория мандат на Борисов коалиционните му партньори от либералната десница (тогава РБ, днес ДБ) спряха „Белене“, основен мотив беше неизгодната цена от 16 ст./киловатчас. Днес се търгува на тройна и нищо не вещае нещата да се променят към добро за потребителите. Но пък това е шанс за България да привлече инвеститори, защото няма много ядрени проекти в Европа в толкова напреднала фаза – с одобрени площадки и действащ ОВОС. Да се прехвърлят реакторите от „Белене“ към „Козлодуй“ е стратегия за минимизиране на щети, а не за реализиране на максимална пазарна полза. Трябва обаче смелост да се осъзнае това и да се излезе от сянката на презокеанския сюзерен, да се защити интересът на държавата.

Дали ще го направи това правителство, или ще трябва да отстъпи властта на друго, по-отговорно, но на България е нужна АЕЦ „Белене“ (не само заради вложените в нея милиарди), нужен е и нов блок в АЕЦ „Козлодуй“!

Всичко друго е компромис!“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments