Искрен Веселинов: Не може един бранш да поема „удара“ за своя сметка

0
53
Искрен Веселинов
Искрен Веселинов. Снимка: ВМРО

Не може един бранш да поема „удара“ за своя сметка, заяви заместник-председателя на ВМРО Искрен Веселинов. Той посочи, че е нужна национална стратегия, а не затваряне „на парче“. Това е позицията му, която Веселинов публикува в профила си във Facebook, която идва в отговор на поредните рестрикции от страна на държавата, насочени единствено към туристическия и ресторантьорския бизнес. Зам.-председателят написа:

Това предизвика справедливия гняв на работещите в тези сектори, които изразиха несъгласието си както чрез официални писма до институциите, така и чрез многохилядни протести в цялата страна. Подобен род мерки не само, че няма да ограничат разпространението на COVID-19, но и ще предизвикат отново нарочното струпване на хора по площадите и нелегалните сбирки в нощни клубове и частни домове, на които за контрол и превенция далеч не може да се говори. За нас от ВМРО е несправедливо тежестта от разпространението на коронавируса да пада именно и само върху този бранш, който е водещ за генерирането на БВП на страната.“

Искрен Веселинов уточни, че подкрепят исканията на бранша, а именно:

– Правителството да изготви пътна карта с ясни правила какво следва за всеки сектор от икономиката при преминаване на страната от „зелена“ в „оранжева“ и „червена“ зона, за да има предвидимост и сигурност пред всеки отрасъл. Истеричното затваряне и отваряне, както говорим още от миналата година, е пагубно за много фирми и това е и една от причините за липсата на доверие в обществото към темата COVID-19 като цяло.

Държавата трябва да поеме отговорността да обезщети всеки сектор, който поради наложените мерки е частично или изцяло засегнат. Тази мярка трябва да важи и за регионални локдауни. Хората, работещи в заведенията, хотелите, атракционите и т.н., не трябва да понасят персонално отговорността за наложените от правителството забрани. Нужно е да се изгради „светофарна уредба“, паралелна с тази за COVID заболеваемостта, в която ясно да са разписани финансовите компенсации, които държавата осигурява на засегнатите фирми и лица.

При необходимост от затваряне на бизнеси мярката трябва да обхваща всички търговски обекти, свързани с голямо струпване на хора. С какво една дискотека с 200 човека е по-опасна с нощно пазаруване с хиляди хора в голям хипермаркет без спазване на елементарните, наложени преди година мерки? За мен всяка стъпка, предложена от правителството трябва да води до реални резултати, но не за сметка само на определени сектори.

Размерът на ДДС от 9% за целия сектор туризъм трябва да се превърне в безсрочна мярка предвид факта, че това е най-засегнатия от COVID кризата отрасъл.
Трябва да се въведат ваучери за почивки за ученици, пенсионери и всички осигуряващи се лица. По този начин държавата ще подпомогне не само бранша, но и домакинствата.

Трябва да се направи анализ и да се намалят концесионните такси и за следващата година, за да може държавата да се намеси и да изисква намаляване на цените на услугата за крайния потребител.

Трябва да се изготви единен национален регистър на туроператорите, в който да се подава актуална информация за движението на организирани групи туристи. Това ще подпомогне контрола на човекопотока и оттам и контрола над разпространението на заразата.

Държавата трябва да поеме отговорността и да помисли за механизъм за „озаптяване“ на цената на електроенергията. Неправилната регулация, на която ставаме свидетели последните месеци, доведе до шокиращо поскъпване на електроенергията, което „повлече“ след себе си и безконтролното поскъпване на всички продукти и услуги на пазара. Това от своя страна допълнително натовари всички сектори на икономиката и постави пред допълнително изпитание цялата икономика.

Искрен Веселинов припомня в своята позиция:

Има още много неща, които могат да подкрепят бранша – например старата ни идея за ваучери за туризъм, подобни на тези, които работодателите дават за храна. За съжаление за да се случи това, трябва работещ парламент, а не пошлото шоу по кални борби, което наблюдаваме в момента. Във всеки случай нужни са усилия да запазим от фалит бранша, който дава 15% от БВП на страната ни. Поне ние от ВМРО ясно осъзнаваме това и сме го показали не с думи, а с дела!“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments