Искра Михайлова за вчерашния отчет на Денков и министрите: Безкрайна наглост

0
133
Искра Михайлова
Искра Михайлова. Снимка: ПП "Възраждане"

„Безкрайна наглост от страна на Денков и министрите му във вчерашния отчет.“

Така започва Facebook публикация на депутата от ПГ на „Възраждане“ Искра Михайлова за отчета на кабинета „Денков“ в частта „Енергетика“. Постът продължава по следния начин:

„По отношение на енергетиката в България, без угризения мога да кажа, че правителството на ППДБ-ГЕРБ-ДПС чисто и просто я разпродаде.

Ядрената енергетика на България

За АЕЦ Козлодуй:

 • Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй ще се осъществят в пъти по-скъпо от възможното.
 • Технологията и ядреното гориво ще идват от САЩ (без конкуренция), защото няколко човека бяха на тайна делегация с инструктаж и подаръци.
 • Досегашните партньори си взимаха отработеното ядрено гориво. Сега това няма да се случва и е проблем на България как и къде ще го съхранява.
 • Обществени поръчки освен за технология и доставчик, нямаше и за строителството, което ще надмине 20 млрд лв., а самите реактори ще струват повече от 35 млрд лв.

За АЕЦ Белене:

 • Наложиха решение за прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ Белене.
 • Взеха решение да продадат оборудването за АЕЦ Белене на Украйна за 1.2 млрд лв (на безценица), докато за сметка на това ще купим ново за 35 млрд.лв. – пъти по-скъпо.

Минно-енергийния комплекс Марица-изток

 • Правителството води комплекса към пълно затваряне, което ще лиши България от единственото производство на електроенергия със затворен цикъл – ние си добиваме въглищата и сами произвеждаме електроенергия. Това ни прави НЕЗАВИСИМИ от външни фактори и обстоятелства.
 • Не се преговори НПВУ с ЕК за запазване на мощности за енергия от въглища. Не се направи никакъв опит за механизъм за капацитет. Не се спазиха решения в тази връзка на Народното събрание, което е противоконституционно.
 • 90 процента от фирмите в индикативния списък за усвояване на парите, които се дават на България, за да затвори тецовете и мините си са приближени до ППДБ-ГЕРБ-ДПС.
 • Създадоха риск в Старозагорско да се горят отпадъци, вместо въглища.
 • Създават риск след Евроизборите да започнат колосални съкращения в МЕК Марица-изток.
 • Подават в ЕК документи, в които предлагат терени на мините вместо за озеленяване и земеделие за индустриални нужди. Това отново противоречи на закона – на наредба 26 за рекултивация и на Решение на НС за запазване земите в цялост.

Изведоха битовите потребители на свободен пазар.

 • Сметките за ток ще се повишават първо (за кратко) с малко, после с много.
 • Националната електрическа компания вече не е обществен доставчик. Заместват я частни ЕРП-та.
 • За да няма бунт и недоволство в хората, две години ще има гратисен период, в който независимо на каква цена купуват ток ЕРП, ще доставят на крайният потребител на цена определена от КЕВР. Разликата ще се плаща от Фонд сигурност на електроенергийната система. Ако в него има пари. Ако няма …
 • В обобщение държавните енергийни дружества ще внасят във Фонда, от който ще се плащат разликите на частните разпределителни дружества за две години.
 • След това ще плаща директно българският гражданин.

Това са големите три, но да не забравяме:

 1. Потулването на корупционната сделка между Булгаргаз и БОТАШ, в която България е задължена да плаща 3.8 млрд лв на Турция за капацитет за газ, независимо дали го ползва. Договорът е за 13 години!
 2. ПАВЕЦ Чаира – останаха само обещанията за неговото ремонтиране. На практика процесът се бави.
 3. Строителството на вятърни електроцентрали в Черно море – прие се закон за това, въпреки че е в ущърб на туризъм, рибарство, природа.
 4. Унищожаването на стотици декари земеделска земя и изсичането на горите ни заради строежи на огромни фотоволтаични паркове със собственици, приближени до ухравляващите.
 5. Саниране без план за истинска енергийна ефективност – само опаковане на сгради, без инсталиране на съоражения за възобновяема енергия за ток и вода, които да подпомогнат домакинствата и енергийната ефективност.
 6. Тотален провал в подпомагането на малък и среден бизнес за енергийна ефективност чрез възобновяеми източници по фасади и УПИ.
 7. България все още няма действаща Стратегия за устойчиво енергийно развитие. Така става възможно всеки Министър на енергетиката да прави каквото си поиска в посока държавната енергетика.“
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments