ИПБ настоява: Да има всестранно разследване дали има престъпно бездействие на МВР и Агенция „Митници“

0
87
Богдан Милчев
Богдан Милчев. Снимка: Facebook, Архив

82 души са загинали при катастрофи от началото на годината, показва анализи на Института за пътна безопасност /ИПБ/, публикуван от председателя му Богдан Милчев във Facebook. Според данните това е ръст с 10% повече в сравнение със същия период на 2022 година. Тенденцията за увеличаване на жертвите, тежко ранените и броя тежки произшествия се запазва и през тази година.

Таблица
Таблица. Снимка: ИПБ, Facebook

През изминалите 2 години МВР, ръководено от назначените от президента Румен Радев министри Бойко Рашков и Иван Демерджиев, регулярно анонсираше мерки за противодействие на пътнотранспортния травматизъм. Акцент беше поставян на засиления контрол при управлението на МПС след употреба на наркотици. При сравнителен анализ на данните за периода 2020-2022 година се констатира увеличение на ПТП след употреба на наркотични вещества с над 90% спрямо 2020 година, отбелязва Милчев.

Таблица
Таблица. Снимка: ИПБ, Facebook

По реда на Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ ИПБ заяви и на 2 март получи от МВР данни за заловените количества кокаин и амфетамини за периода 2020-2022 година. Според предоставените данни през 2021 година заловеният кокаин е 2,8 кг при 863 кг през 2020 година. През 2022 година заловеният кокаин е едва 10,8 кг. При заловените амфетамини положението е същото. Данните показват, че през 2021-2022 година разкриването и залавянето на наркотици в България не е било сред приоритетите на МВР.

Таблица
Таблица. Снимка: ИПБ, Facebook

От ИПБ са поискали информация за заловените количества наркотик на границата от Агенция „Митници“, която е „под шапката“ на министъра на финансите. От получения на 13 март отговор се установява, че през последните две години заловеният на границата наркотик е с около 90% по-малко от 2020 година.

Таблица
Таблица. Снимка: ИПБ, Facebook

Статистическата информация еднозначно показва, че през последните 2 години МВР и Агенция „Митници“ не противодействат ефективно на трафика и разпространението на наркотици. Това създава условия за многократно нарастване на предлаганото количество наркотици на територията на България, спад на цената им, а от там и до повишаване на употребата им, в това число и от водачи на МПС. Бездействието на политическото и професионално ръководство на МВР и Агенция „Митници“ има пряко отражение върху пътния травматизъм и увеличения брой жертви от ПТП спрямо 2020 година, смятат от института.

ИПБ настоява компетентните органи да извършат обективно и всестранно разследване по оповестените данни и установят касае ли се за престъпно бездействие на МВР и Агенция „Митници“ и чия е персоналната отговорност за това, като проверят и публично достъпната информация за касателство на президентските съветници Пламен Узунов и Николай Копринков с наркоразпространението в България.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments