Инвестират 25 млн. лева за развитието на индустриалната зона във Видин

0
2979
Видин
Видин. Снимка: Искра.бг

Сумата от 25 000 000 лева ще бъде инвестирани за развитието на индустриалната зона във Видин. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и кмета на областния град д-р Цветан Ценков

На разговора присъстваха народният представител Любен Иванов, областният управител на Видин Иво Атанасов, заместник-кметовете Борислава Борисова, Цветомира Илиева и Найден Йонов.

След дискусията Богданов заяви, че са обсъдени многото проекти, част от които вече са в процес на развитие.

„Важното е, че най-доброто за Видин предстои. Имаме завършване на магистралата, така че до една година, година и половина очакваме пътната връзка към Видин и оттук нататък към Северна и Западна Европа да бъде доста по-облекчена, което със сигурност ще даде един нов икономически тласък на целия регион“.

Богданов добави, че на базата на  направеното до момента трябва да се създаде вече и работеща индустрия във Видин, за да може хората да остават в града, а част от заминалите да се върнат. 

Той бе впечатлен от информацията за големия туристически поток към града през последната една година, който надвишава 64 000 души. Той изрази мнение, че важното историческо значение на Видин с неговите културни забележителности и обекти от национално значение,  също би могло да е основен фокус и на местната власт, и на държавата.

„Друго важно нещо, което обсъдихме, е развитието на индустриалната зона, която сега се управлява от Национална компания „Индустриални зони“. Към момента има изготвен проект от страна на компанията за финансиране, което ще е по Плана за възстановяване и устойчивост. Съвместно със собственото финансиране говорим за 25 милиона лева, които ще бъдат инвестирани във вътрешна инфраструктура и подготовка на самия терен, който има потенциала да се превърне в регионален логистичен хъб. Имаме връзка с жп транспорт, с пристанище, близка връзка до Дунав мост, което дава всички предпоставки наистина да се развие този регион като логистичен и интермодален хъб“. 

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков изказа удовлетворението си от проведената среща и заяви, че това е първото правителство, което равнопоставя общините и не се отнася към тях политически.

„Така се дава огромен шанс на Видин с всички проекти, които ще бъдат финансирани. Позволявам си да благодаря на цялото правителство, на министър Богданов, като очакваме и други министри да посетят Видин“.

В заключение д-р Ценков изрази надеждата си, че Видин го очаква добро бъдеще, каквото заслужава. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments