Инциденти в басейни – за какво да внимаваме?

1
58
Дете в басейн
Дете в басейн. Снимка: Freepik.com

Летният сезон е едва започнал, а вече има четири случая на инциденти в сладководни води – през изминалата седмица 4-годишно момиченце се удави в басейн по Южното Черноморие, а дете на 6 години беше спасено като по чудо. За какво трябва да се внимава в басейните и морето?

Петър Русев е старши спасител на Северния плаж в Бургас. Според него при сладководните води опасността е по-голяма спрямо морето, тъй като водата е сладка и по-бързо разгражда кръвта. Той съветва да не се плува под водата в басейните.

Опасността в реките също е много голяма, тъй като има течения. Русев препоръча от ефира на „БНТ“ деца до 12 години да не се къпят нито в море, нито в басейн без придружител. За да бъдат в безопасност е хубаво те да носят спасителна жилетка и плувки на ръцете, а най-нежеланият вариант е поясът.

Експертът предлага на собствениците на басейни след 18:00 часа да ги ограждат с вериги или синджири, да обясняват, че няма спасител или да назначат пазач. Според него на хората трябва да се забрани да се къпят в басейна след работно време.

В новата разпоредба на водно-спасителната служба е разписано, че на всеки басейн трябва да има поне по един спасител. В случай, че съоръжението е с олимпийски размери – спасителите трябва да бъдат двама. Русев смята, че когато става въпрос за деца – най-важно е те да не бъдат оставяни без надзор и призова родителите да си гледат рожбите, за да не ги изгубят или да се стигне до злополука.

Британски всекидневник: Бургас, Несебър и „Слънчев бряг“ – европейски бюджетни дестинации с красиви плажове

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Инциденти в басейни – за какво да внимаваме? […]