Инспекцията по труда: За работа по Великден се заплаща минимум двойно

0
78
Работник.
Работник. Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

И четирите почивни дни за Великден са официални празници според Кодекса на труда и за работата през тях работодателят дължи минимум двойно увеличение. Ако положеният труд в тези дни е и извънреден, той също се заплаща със 100% повече.

Това припомниха от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ във връзка с предстоящите празници в края на работната седмица.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът, положен по време на официални празници, както и в почивни и неприсъствени дни, винаги е и извънреден. Той се възлага задължително със заповед на работодателя, с която работниците трябва да бъдат запознати най-малко 24 часа преди началото на полагането му.

От инспекцията посочват още, че за работещите по график, при сумирано изчисляване на работното време, работата на официален празник не е извънреден труд и тяхната надница следва да бъде увеличена само със 100%.

Предстоящите скоро официални празници според Кодекса на труда са Великден (14-17 април), Ден на труда (1 май), Гергьовден (6 май) и Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (24 май).

За разлика от Великден при останалите празници е регламентирано, че ако съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.

Така например неприсъствен ще бъде 8 май, който се пада в понеделник, тъй като празничният 6 май е в събота. При работа в неприсъствен ден, както и в почивен, с увеличение се заплаща единствено извънредният труд – със 75%.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments