Инфекционист: Разхлабването на мерките може да доведе до нов пик от COVID-19

0
100
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

Разхлабването на мерките може да доведе до нови високи пикове на заразата от COVID-19, заяви доктор Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Медикът уточни, че хората не са спирали да се събират на групи и това се случваше в частни домове. Според него притеснителното е, че ще го правят в отворените заведения и то без никакви задръжки. Той разясни, че британският вариант е по-заразен и оттам му идва притеснението при отпускане на мерките. Доктор Вълков коментира пред „NOVA“:

Британският щам със сигурност е по-заразен и се предава много по-лесно между хората. Заключението на специалистите казва, че няма разлика в тежестта на клиничното протичане, което е добра новина“.

Инфекционист разясни, че появата на тромбози при COVID-19 не е типична на по-късен етап от заболяването. Най-голямата опасност, която се свързва със заразата е евентуалната поява на нов вариант, който да успее да избегне имунен отговор. Специалистът обясни, че тогава се връщаме в самото начало, което не е никак добра новина.

Според него проблемът при британския щам е, че след преболедуване се  поява късен COVID. Лекарят уточни, че при него се наблюдава симптомокомплекса на болестта, което вече усложнява самото лечение. Причината е, че вирусът се е приспособил и клиничната му картина става по-тежка. Според доктор Вълков начинът, по който може да се ограничи разпространението и да се намали силата му е чрез ваксина.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments