Индия призна за свален неин самолет

0
99
МиГ 21. Снимката е архивна.
МиГ 21. Снимката е архивна.

Индия и Пакистан обявиха на пресконференции, че са свалили изтребители на съседите си в сряда, ден след като индийски военни самолети нанесоха удари в Пакистан за първи път след войната през 1971 г., което накара световните сили да ги призоват за сдържаност.

Индия потвърди, че неин изтребител е бил свален във въздушна схватка със самолети на Пакистан над оспорвания район Кашмир часове след като новината обърка стотици полети.

Пакистанската армия обяви рано тази сутрин, че са били свалени два самолета, а пилотите им са в плен. Индийските власти първоначално говореха за един паднал самолет, свързвайки инцидента с технически проблеми.

„За съжаление изгубихме един МиГ-21. Пилотът е в неизвестност“, каза говорителят на индийското външно министерство Равееш Кумар, предаде „Ройтерс“. Според него в отговор военновъздушните сили на Индия са свалили и пакистански изтребител. Пакистан отрича да е загубил свой самолет.

Версията, че са свалени два самолета, се повтаря от пакистанския премиер Имран Хан.

Кумар не потвърждава, че пилотът е в плен, както твърди Исламабад, и отхвърля твърденията, че е бил свален и пакистански изтребител. Вчера индийските военновъздушни сили нанесоха удари срещу бунтовници от пакистанската страна на линията, разделяща зоните под контрола на Пакистан и Индия, дни след атентата, извършен от пакистанска групировка и отнел живота на 46 души от индийската страна. Последва ответна реакция на Пакистан с удари от индийската страна на линията.

В резултат на инцидента пакистанското въздушно пространство е затворено за полети и авиокомпаниите трябва да избягват да летят над ислямската република, пише Би Би Си.

В телевизионно обръщение Хан призова за спокойствие и диалог с индийския колега Нарендра Моди. „Трябва да седнем и да поговорим“, каза той. Моди не е коментирал инцидента публично.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments